Svečana sjednica Općinskog vijeća

Viškovo općina s najviše brakova i novorođenčadi

Andrej Petrak

Načelnica Sanja Udović osvrnula se na demografske prednosti Viškova u kojem je lani sklopljeno najviše brakova i rođeno najviše djece u cijeloj Hrvatskoj. Općina će nastaviti ulagati u socijalne i programe za djecu, a pokrenut je i program kreditiranja mladih poduzetnika



VIŠKOVO Svečana sjednica Općinskog vijeća Viškova u povodu Matejne bila je prigodom da se nagrade čak dva učenika generacije, kao i oni osnovnoškolci koji su tijekom svih osam godina školovanja postigli odličan uspjeh. Općinske nagrade dodijeljene su učeniku generacije Osnovne škole »Sv. Matej« Marku Marohniću te učeniku generacije OŠ »Kozala« Svenu Tici. Njima je pripala nagrada od tri tisuće kuna, dok su s 1.500 kuna nagrađeni učenici koji su svih osam godina školovanja postigli odličan uspjeh. Iz OŠ »Sv. Matej« to su: Emanuela Martinović, Veronika Tibljaš, Vedran Brnčić, Lorena Draguljić, Katarina Tuftan, Petar Pupavac, Anamarija Babić, Jakov Bujačić, Hena Muminović, Tomislav Mamić, Dora Lucia Nujić i Anđela Širola, dok su iz ostalih osnovnih škola jednak uspjeh postigli: Ema Grbčić, Anja Vižentin, Monika Dejanović, Vanna Grozdanoski, Aja Vukoja, Ana Katarina Ostojić, Karla Mladenić, Karla Torić i Barbara Miletić. Uz novčane nagrade učenici su primili na dar i knjigu, a u ime svih nagrađenih zahvalio se Marko Marohnić.


Predsjednica Općinskog vijeća Jagoda Dabo rekla je da je slogan ovogodišnje Matejne »Srce za Matejnu« ujedno i poziv svim mještanima i stanovnicima susjednih općina i gradova da dođu i sudjeluju u ovogodišnjem bogatom i raznovrsnom programu. – Srce što kuca za Matejnu, nek dotakne svakoga od nas, poručila je Dabo, a načelnica Viškova Sanja Udović osvrnula se na demografske prednosti Viškova, jer tijekom 2013. godine u najvećoj općini Primorsko-goranske županije sklopljeno je najviše brakova i rođeno najviše djece u cijeloj Hrvatskoj.



Na svečanoj sjednici OV-a uručene su i nagrade za najljepše uređenu okućnicu, balkon i autohtonu arhitekturu na izboru TZ-a Viškova. Najljepša okućnica ona je u vlasništvu Vesne Vrbanc, drugo mjesto osvojila je Tonka Pejić Tomić, a treće Danijela Čargonja. Najljepši balkon ima Aida Djedović, drugo mjesto osvojila je Mirjana Saršon, a treće Dinka Saršon. Nagradu za najljepše uređenu autohtonu arhitekturu zaslužila je Zdenka Cetina, druga je Vesna Bezjak, a treći Davor Zibar.





– Općina Viškovo nastavit će ulagati u programe za djecu, predškolski odgoj i školstvo, kao i u socijalne programe. Viškovo istodobno karakterizira široka paleta proizvodnih i uslužnih tvrtki što djeluju na našem području i radnim zonama. Stoga smo pokrenuli program kreditiranja mladih poduzetnika. Ove godine završili smo velike projekte izgradnje male školske sportske dvorane, spojne ceste od Brnasa do Dovičića, proširenja groblja, izgradnje vodovodnih ogranaka, a nastavljamo s pripremom novih projekata. Veliki izazovi nas čekaju, rekla je načelnica, zahvalivši se svim mještanima koji su dali doprinos, jer zajedno s njima bolje se vidi budućnost Viškova.


Načelnica Udović pozvala je sve zainteresirane da dođu na Matejnu i uživaju u programima: »Dodajte barem jedan otkucaj našem srcu za Matejnu«. Prisutne je pozdravio viškovski župnik Ivan Nikolić koji je rekao da bi volio vidjeti više razumijevanja i snošljivosti, a manje razjedinjenosti. Čestitke za Matejnu stanovnicima Viškova uputili su kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović, načelnik prijateljske općine Barban Denis Kontošić i zamjenica župana Marina Medarić. U glazbenom programu nastupili su gitarist Damir Halilić-Hal, koji je izveo naslovnu pjesmu sa svog albuma »Mare Nostrum«, nagrađenog Porinom te učenica Lucija Kovačić s pobjedničkom pjesmom ovogodišnjeg Glazbenog festivala mladih Halubje.