Kroz zabavu do veće sigurnosti djece

U subotu na Korzu 16. izdanje akcije “Sigurno u školu s HAK-om”

Marinko Glavan

Cilj akcije je senzibilizirati javnost, a posebno vozače na povećanje tolerancije i kulture u prometu te povećani oprez kada su u pitanju djeca



RIJEKA » Sigurno u školu s HAK-om naziv je preventivno-edukativne akcije što će se u subotu, 13. rujna održati na riječkom Korzu. Akciju šesnaesti put organizira Autoklub Rijeka, u suradnji s Odjelom za sigurnost cestovnog prometa PU-a PGŽ-a, uz podršku županije, Grada Rijeke i Croatia osiguranja.


   Cilj akcije je, prema riječima tajnika Autokluba Mile Perića, s početkom nove školske godine senzibilizirati javnost, a posebno vozače na povećanje tolerancije i kulture u prometu te povećani oprez kada su u pitanju djeca, posebno u blizini škola, vrtića i igrališta.


   – Vozače posebno želimo upozoriti na početak nastave u školama, kada se, kao i svake godine, u prometu pojavljuje cijela jedna nova generacija novih i neiskusnih sudionika – polaznici prvih razreda, na koje treba obratiti posebnu pozornost. Ovom akcijom želimo ujedno educirati i roditelje prvašića kako djecu pripremiti za sigurno kretanje putem od kuće do škole i natrag, kazao je Perić.




   Središnji događaj ovogodišnje akcije započet će u subotu u 11 sati na Korzu, gdje iz Autokluba pozivaju djecu u dobi od tri do osam godina da dođu i pokažu svoju vještinu u vožnji biciklima, rolama i romobilima te kroz druženje i igru nauče osnove sigurnog kretanja u prometu.


   Načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Boris Skeledžić najavio je kako će se kroz cijeli rujan provoditi akcije s ciljem zaštite najmlađih sudionika u prometu, od nacionalne akcije »Poštujte naše znakove«, do predavanja u osnovnim školama što će ih održati djelatnici PU-a PGŽ-a.


   – U zonama oko škola djelovat ćemo u pravcu smanjenja brzine kretanja vozila, a represivno ćemo djelovati po pitanju zaustavljanja i parkiranja na prometnicama oko škola, kazao je Skeledžić.


   Skeledžić je predstavio i crnu statistiku stradanja djece na prometnicama u Hrvatskoj, kazavši kako je prošle godine na cestama u Hrvatskoj smrtno stradalo osmero djece u dobi do 14 godina. U Primorsko-goranskoj županiji nije zabilježen niti jedan takav slučaj, a Skeledžić kaže kako je smrtno stradale i ozlijeđene djece na cestama iz godine u godinu sve manje, s konačnim ciljem da se broj poginulih svede na nulu.