Noć šišmiša u Rijeci

U potrazi za šišmišima skrivenim u riječkom parku

Sandy Uran

Vrhunac bogatog programa što je uključivao radionice i predavanja, bila je potraga za šišmišima, jedinstven doživljaj u kojem su ponajviše uživali oni najmlađi



RIJEKA Batman nije došao jer je zapeo u gužvi, no zato su došli brojni mali Riječani i to na likovnu radionicu, predavanje i na kraju – potragu za šišmišem. Šalu na stranu kad je riječ o Batmanu, poznatom strip junaku i filmskom liku, ali Međunarodna noć šišimiša koja se svake godine obilježava u više od 30 zemalja, potpisnica Sporazuma o zaštiti populacije šišmiša »UNEP/EUROBATS«, a koja je po peti put zaredom održana u Prirodoslovnom muzeju, točnije u Botaničkom vrtu muzeja, okupila je velik broj što malih, što velikih štovatelja te neobične životinjice


. U kasno popodne organizirana je prirodoslovno-likovna radionica i zabavna igra za one najmlađe na kojoj su se crtale i bojale maske šišmiša, igrao memory na različite vrste šišmiša, »vrzmalo« po vrtu u želji da se nauči što više o domaćim vrstama šišmiša, te uživalo u soku zvanom »Moć šišmiša«.


Predavanje je održala ravnateljica, biologinja dr.sc. Željka Modrić Surina. Prisutna publika, a poglavito djeca kojoj je i ovo predavanje i bilo namijenjeno bila su vrlo zainteresirana, pomno su pratila svaku riječ predavača te postavljala zanimljiva pitanja kojima su riješila i neke manje strahove vezano za šišmiše.




Nakon predavanja u park nadomak muzeja krenulo se u potragu za šišmišima uz pomoć ultrazvučnog detektora. Čulo ih se i vidjelo nekoliko, a jedan je šišmiš čak bio nazočan i tijekom samog predavanja, kad je brzinski preletio nad glavama prisutnih. Potraga za šišmišima bio je jedinstven doživljaj, posebno za one najmlađe, koji će zasigurno zauvijek pamtiti ovu Noć šišmiša.