Žena ne mora trpjeti nasilje

SOS telefon: 6 koraka koje žrtve nasilja trebaju poduzeti planiraju li bijeg

Andrea Vukelić

Ono što žrtvama nasilja treba uvijek iznova ponavljati je da izlaza ima, rješenje postoji, udruge, savjetovališta, skloništa i brojne druge institucija koje im mogu pomoći. U Rijeci konkretno sve te informacije mogu dobiti na SOS telefonu grada Rijeke na broju 051/211 888



Snimka potresnog govora o obiteljskom nasilju što ga je Patrick Stewart, legendarni kapetan Picard iz Star Treka, održao na konvenciji ljubitelja stripova Comicpalooza u Texasu obišla je svijet u kratkom roku. Naime, na pitanje jedne djevojke koja je najvažnija stvar koju je ikad napravio pored glume, odgovorio joj je da je to njegov rad na kampanji protiv nasilja u obitelji budući da je i sam kao dijete bio tome svjedok. Majka je trpjela nasilje njegova oca koji je kao bivši vojnik patio od PTSP-a.  


– Mojoj majci kao dijete nisam mogao pomoći, ali sada mogu. Žena ne mora trpjeti nasilje, ona nije kriva za nasilje i potpuno je pogrešno misliti drukčije. Muškarci su ti koji imaju moć zaustaviti nasilje nad ženama – rekao je Stewart pred oduševljenim posjetiteljima. 


Obiteljsko nasilje klopka je u kojoj se nalazi veliki broj žena diljem svijeta. Žrtve nasilja, međutim, često ne vide izlaz jer su same, uplašene za svoj i djetetov život,  uništenog samopoštovanja, pod nadzorom zlostavljača i nerijetko ekonomski ovisne o njemu. Ono što im treba uporno ponavljati je da izlaza ima, rješenje postoji, udruge, savjetovališta, skloništa i brojne druge institucije koje im mogu pomoći. U Rijeci konkretno sve te informacije mogu dobiti na SOS telefonu grada Rijeke. Dežurni volonteri, koji možda nisu kapetan Picard ali kao i on žele pomoći, znat će im reći kome da se obrate.




Ipak, žrtvama nasilja koje pokušavaju ili samo razmišljaju o napuštanju nasilnog partnera bit će to puno lakše učiniti ako isplaniraju izlaznu strategiju, kaže Tina Kovačić, predsjednica riječkog SOS telefona za žrtve nasilja.


6 pripremnih koraka prije napuštanja nasilnog okruženja:


1. Snimanje ozljeda - jedna je od važnijih stavki ukoliko žena nije iz nekog razloga potražila liječničku pomoć. Fotografije masnica, ogrebotina, prijeloma, tragova prstiju i druge ozljede na njoj ili djetetu mogu poslužiti kao dokaz u eventualnom sudskom procesu. Vođenje dokumentacije o ozljedama dobro će joj doći odluči li napustiti partnera ili ga prijaviti policiji.


2. Dokumenti - prikupljanje svega što može poslužiti u brakorazvodnoj parnici, za prijavu i odjavu prebivališta, dokazivanje vlasništva i slično dobro je imati uz sebe ili na nekom mjestu izvan kuće. Osobna iskaznica, rodni list, vjenčani list, pasoš, vlasnički listovi, radna knjižica i ostali dokumenti kojih se žena može sjetiti da joj mogu poslužiti. Dobro ih je spremiti kod osobe od povjerenja, zaključati u poštanski pretinac ili pak nositi sa sobom u slučaju iznenadne odluke.


3. Novac - žrtve su često ekonomski ovisne o nasilniku, u novčaniku nose ili onoliko novca koliko im on dopusti, ili pak slobodno ne raspolažu svojom zaradom. Zbog toga bi žena neko vrijeme trebala potajno skupljati novac kako bi makar za kraće vrijeme imala kakvu-takvu financijsku sigurnost.


4. Odjeća i osobne potrepštine – u slučaju bijega dobro je na nekom sigurnom mjestu imati spremljenu rezervnu odjeću, obuću i druge potrepštine za sebe i djecu.    


5. Uključiti osobu od povjerenja - bilo da su tome nesklone, osjećaju se posramljeno ili pak preponosno za tražiti pomoć, najbolje bi bilo u izlazni plan uključiti neku osobu kojoj vjeruju – prijatelja, rođaka, člana obitelji ili udruge, skloništa za žrtve nasilja… Ona bi se primjerice mogla pobrinuti za čuvanje njezine odjeće i dokumenta.


6. Kretanje u isto vrijeme - s obzirom da je žrtva često pod nadzorom zlostavljača i on pažljivo prati njezino kretanje, bilo bi dobro da stvori naviku svakodnevnih izlazaka iz kuće u isto vrijeme (kupovina, teretana…) kako ne bi probudila sumnju zlostavljača dok priprema izlaznu strategiju. Naime, neobično ponašanje nasilnici brzo primijete, pa je dobro za njih imati spreman odgovor koji ih neće alarmirati.  


Za detaljnije informacije što je sve moguće poduzeti u slučaju obiteljskog nasilja ili jednostavno žele li s nekim razgovarati, žrtve nasilja mogu svakodnevno nazvati SOS telefon – grada Rijeke na broj 051/211 888 u vremenu od 17 do 20 sati ili na broj mobitela 091/211-8882.


Pogledajte ostrašćeni govor Patricka Stewarta.