Skepticizam ide u Tor

Riječki skeptici u pubu ćakulaju o seksualnosti, parapsihologiji i arheoastronomiji

Andrej Petrak

Na čašici razgovora u ležernoj atmosferi, prisutne će kroz zanimljive teme za raspravu voditi trojac vrsnih edukatora Snježana Prijić-Samaržija, Igor Bajšanski i Korado Korlević



RIJEKA – Dođite jer jedino što možete izgubiti je zatvoren um, poziv je riječke podružnice Društva za promociju znanosti i kritičkog mišljenja na prvo druženje skeptika u gradu na Rječini pod nazivom “Skeptics in the Pub”, što će biti održano u četvrtak u 18 sati u caffe baru Tor na Podpinjolu. Na čašici razgovora u ležernoj atmosferi, sve prisutne će kroz zanimljive teme za raspravu voditi trojac vrsnih edukatora. Profesorica Snježana Prijić-Samaržija pričat će o seksualnosti u modernom društvu, docent Igor Bajšanski obradit će temu vjerovanja u parapsihologiju, a astronom Korado Korlević predstavit će arheoastronomiju. 


– Skepticizam ide na more! Događaj je osmišljen kako bismo poticali druženje i izgradnju prijateljstava između skeptika, sekularista, kritičkih mislilaca i humanista te ostalih istomišljenika. Ova druženja daju nam priliku da pričamo i dijelimo ideje u neformalnom, opuštenom okruženju.


Raspravljat će se o aktualnim temama i o svemu što nam padne na pamet u tom trenutku. Naglasak je da kroz zabavu promičemo skepticizam, znanost i racionalnost, poručuju voditeljica projekta Domenika Rus i moderatorica Tina Kovačić.




Slična događanja pod nazivom “Sceptics in the Pub” već se mjesecima redovito organiziraju u Zagrebu u organizaciji Društva za promociju znanosti i kritičkog mišljenja, a ovakav tip druženja izvorno je nastao u Ujedinjenom Kraljevstvu 1999. godine. Namjera je pokretača da se riječka druženja “skeptika u pubu” održavaju jednom mjesečno, a za svaki će sastanak pokušati organizirati zanimljivu temu i dovesti gosta predavača koji će prisutnima predstaviti svoj rad, naučiti ih nešto novo i zakuhati žustru diskusiju.


Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja neformalna je skupina pojedinaca zainteresiranih da svojim aktivnostima potaknu bolje razumijevanje stvarnosti, funkcioniranja svijeta oko nas, kao i ljudskog ponašanja. Društvo promovira primjenu znanstvenog pristupa i kritičko razmišljanje te djeluje na razotkrivanju i objašnjavanju popularnih zabluda u društvu.