Poziv građanima

Prijave za energetsku obnovu kuća u Rijeci do 1. rujna

Ljiljana Hlača

Pravo na sufinanciranje može ostvariti fizička osoba za postojeću obiteljsku kuću na području Rijeke koja je u funkciji stanovanja te je u njenom ili vlasništvu uže obitelji. Maksimalan nepovratni iznos kojega jedno domaćinstvo može dobiti je 37,5 tisuća kuna

RIJEKA  Grad Rijeka u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je javni natječaj za prikupljanje prijava fizičkih osoba za sufinanciranje programa »Energetska učinkovitost obiteljskih kuća u gradu Rijeci«. Natječaj je od jučer otvoren, a rok za podnošenje prijava je 1. rujan, otkrili su jučer na tiskovnoj konferenciji pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac te savjetnica za energetsku učinkovitost pri Odjelu za gospodarenje imovinom Grada Rijeke Tajana Jukić Neznanović. Pravo na sufinanciranje može ostvariti fizička osoba za postojeću obiteljsku kuću koja je u funkciji stanovanja te je u njenom vlasništvu ili u vlasništvu članova uže obitelji. Objekt se mora nalaziti na području grada Rijeke te biti površine do 400 metara četvornih, od čega 50 posto mora otpadati na stambeni prostor.   

Bespravni isključeni




– Cilj natječaja je pomoći domaćinstvima, dodao je Benac ističući da se na ovaj program ne mogu prijaviti ilegalne građevine niti one za koje je predan zahtjev za legalizaciju te je predmet u obradi. Također, ovaj program ne predviđa sufinanciranje rekonstrukcije građevina, a maksimalni iznos kojeg može dobiti jedno domaćinstvo je 37.500 kuna. Primjerice ako se ispostavi da nova fasada za obiteljsku kuću iznosi 75.000 kuna, pomoć Grada od 37.500 kuna nije za odbaciti.



Ovim natječajem sufinancira se zamjena postojeće stolarije ugradnjom nove vanjske stolarije, povećanje toplinske zaštite ovojnice (fasade) obiteljske kuće, zatim se sufinancira povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja ugradnjom plinskih kondenzacijskih kotlova, odnosno povećanje energetske učinkovitosti sustava prozračivanja ugradnjom uređaja za povrat topline. Program predviđa sufinanciranje energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata izdanog nakon provedbe mjera energetske učinkovitosti. Sufinanciranje se može ostvariti za jednu, više ili sve od navedenih mjera, ali temeljem jedne prijave.





   – Naime, troškovi provedbe mjera povećanja energetske učinkovitosti (EnU-a), sufinancirat će se po prijavi u iznosu od 50 posto nepovratnih sredstava, odnosno do maksimalnog iznosa od 37.500 kuna po kućanstvu. Domaćinstva ne dobivaju gotovinu, nego se novac uplaćuje izvođaču temeljem sklopljenog ugovora i ispunjavanja tzv. vrijednosnog kupona. Od navedenog maksimalnog iznosa, sredstva Fonda iznose 30.000 kuna, a sredstva Grada Rijeke 7.500. Ukupna raspoloživa sredstva za sufinanciranje putem ovog natječaja iznose 750.000 kuna, pri čemu je udio sredstava Fonda 40 posto, odnosno 600.000 kuna, a udio sredstava Grada Rijeke – 10 posto ili 150.000 kuna. Prema raspoloživim sredstvima, natječajem će biti obuhvaćeno 20-ak kuća, rečeno je na presici.


   Kriteriji za bodovanje


Tajana Jukić Neznanović govorila je o dokumentaciji koja se mora prikupiti, postupku i procesu nakon zaprimanja predmeta, o čemu su detalji dostupni i na webu Grada Rijeke. Jukić Neznanović naglasila je da će se svaki zaprimljeni predmet bodovati prema određenim kriterijima, a Grad Rijeka će nadzirati radove. No, prije njih ispitat će se istinitost prijave zatečenog stanja izlaskom djelatnika na teren. Namjera je Grada da ovo postane kontinuirani program te su očekivanja da će usprkos tomu što je natječaj raspisan u ljetno vrijeme, biti odaziva.


   – Prijavni obrazac nije kompliciran za ispuniti jer se njime traže osnovni podaci o građevini (broj prozora, vrsta krova i slično) te je istaknut na web stranici Grada Rijeke, kao i ostali detalji ovog natječaja. Prijavni obrazac moraju potpisati svi vlasnici obiteljske kuće te mora biti ovjeren kod javnog bilježnika. Zatim, izrada projektne dokumentacije (a što se ne sufinancira) građane može koštati ovisno o mjerama za koje se prijavljuju. Primjerice za zamjenu stolarije, bit će dovoljna dokumentacija izvođača radova, dok za fasadu, ovisno o složenosti projekta, dokumentacija može stajati i do 7.000 kuna, iako je nemoguće reći jedinstveni iznos jer to ovisi od slučaja do slučaja, na terenu, istakli su Benac i Jukić Neznanović. Svi zainteresirani pitanja mogu uputiti na broj telefona 209-421