Obavijest uoči blagdana

Policija će pojačano nadgledati prilaze grobljima

Portal Novilist.hr

Stoga apeliramo na građane da dolaskom na groblja u vozilima ne ostavljaju svoje osobne stvari - torbice, novčanike, mobitele ili druge već da ih ponesu sa sobom, a ukoliko ih ostavljaju u vozilima stavite ih na mjesta na kojima nisu uočljive drugim osobama, sklonim činjenju kaznenih djela«, navodi se u priopćenju



RIJEKA   Radi osiguranja maksimalne protočnosti i sigurnosti prometa na cestama  službenici Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s drugim nadležnim službama u zonama groblja poduzimat će pojačane mjere, poručuju iz policije, vezano za činjenicu da će tijekom blagdana Svih svetih  i Dušnog dana brojni građani u znak sjećanja na umrle i poginule pohoditi groblja u skladu s tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima.


Očekuje se pojačan promet vozila, a iz PU primorsko-goranske navode da će policija  sankcionirati sve one sudionike u prometu koji svojim ponašanjem i nepoštivanjem prometnih pravila i propisa grubo narušavaju normalan tijek prometa.


»Kao i prethodnih godina, promet gradskih autobusa koji prometuju prema grobljima bit će pojačan te svim građanima preporučamo da za dolazak na gradska groblja koriste javni gradski prijevoz«, poručuju iz policije. »Ujedno, građane pozivamo da poštuju prometnu regulaciju, upute policijskih službenika, prometnih redara i djelatnika drugih nadležnih službi.




Upućujemo vozače da svoja vozila ne parkiraju na mjestima na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje, a posebno ne na mjestima i na način da ometaju promet vozila cestom ili onemogućuju izlaz drugim vozilima na cestu.Isto tako, zbog većeg broja vozila parkiranih vozila uz rub prometnica te pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz njen rub, upućujemo vozače da se prilaznim prometnicama prema grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom kretanja, na način da brzinu prilagode uvjetima i stanju u prometu.


Također, pješake upućujemo na povećani oprez prilikom kretanja uz rub prometnica te na moguće opasnosti prilikom prelaska prometnice i kretanja između parkiranih vozila.


Sve sudionike u prometu podsjećamo na međusobno tolerantno ponašanje i dosljedno poštivanje prometnih pravila i propisa kako bi svi zajedno doprinijeli dostojanstvenom obilježavanju predstojećih blagdana, nesmetanom odvijanju prometa, izbjegavanju nepotrebnih gužvi te smanjili mogućnost prometnih nesreća s najtežim posljedicama.


Nadalje, policija će djelovati preventivno u cilju zaštite osobne sigurnosti građana i njihove imovine, sprečavanja narušavanja javnog reda i mira i kaznenih djela, posebice teških krađa provaljivanjem u osobna vozila.


Stoga apeliramo na građane da dolaskom na groblja u vozilima ne ostavljaju svoje osobne stvari – torbice, novčanike, mobitele ili druge već da ih ponesu sa sobom, a ukoliko ih ostavljaju u vozilima stavite ih na mjesta na kojima nisu uočljive drugim osobama, sklonim činjenju kaznenih djela«, navodi se u priopćenju Policijske uprave primorsko-goranske.