Garaža Stari grad kao kolateralna žrtva

Parking tim: Trpimo štetu zbog preregulacije prometa

Marinko Glavan

Neadekvatna prometna signalizacija i nepravodobno obavješćivanje tvrtke »Parking tim« od strane Hrvatskih cesta i Rijeka prometa prouzročili financijsku štetu



RIJEKA » Privremena regulacija prometa zbog radova na rekonstrukciji Fiumare i Ulice Žrtava Fašizma, prouzročila je, tvrtki »Parking tim« koja upravlja garažom Stari Grad, prema riječima direktora Kristijana Bečeića, znatnu poslovnu i financijsku štetu. Na samom početku radova, prošloga petka ujutro, pristup garaži bio je u potpunosti onemogućen, da bi tek po intervenciji djelatnika bio ponovno uspostavljen. Osim toga, smatra Bečeić, neadekvatnom prometnom signalizacijom i nepravodobnim obavješćivanjem tvrtke »Parking tim« od strane Hrvatskih cesta i Rijeka prometa pričinjena je dodatna šteta.


   – Ostali smo zatečeni situacijom zabrane prolaska prema garaži »Stari grad« uzevši u obzir da nismo službeno obaviješteni o izvođenju radova, zatvaranju prometnica i prilaza garaži. Ogorčeni smo nastalom situacijom zatvorene prometnice prema garaži, bez ikakvog alternativnog prilaza, a koja je tek nakon reakcije djelatnika Parking tima otvorena. Obzirom na nastalu situaciju te kako ne bi došlo ponovno do nepredviđenih i nenajavljenih zatvaranja prilaza, a sve u svrhu nesmetanog nastavka pružanja usluge parkiranja, zatražili smo hitno očitovanje Grada Rijeke, MUP-a, komunalnog redarstva i Odjela gradske uprave za komunalni sustav, kazao je Bečeić.


   Iz Rijeka prometa na njegove navode odgovaraju kako su obavijesti o početku izvođenja radova, njihovu trajanju te privremenoj regulaciji prometa u više navrata objavljivane putem medija, te da individualne obavijesti nisu slane nikome od stanara ili tvrtki u ulicama u kojima je privremeni režim na snazi, pa tako ni »Parking timu«.




   – Čudi nas takav stav gospodina Bečeića, jer su sve informacije o radovima i preusmjeravanju prometa bile javno dostupne putem medija i naših inernetskih stranica i prije njihova početka. Sigurno nam nije namjera da bilo koga, pa tako ni njih, stavimo u nepovoljan položaj u odnosu na ostale stanare i tvrtke. Ako su imali drugačije prijedloge prometnog rješenja i signalizacije, trebali su ih poslati i siguran sam da bismo pronašli zadovoljavajuće rješenje za sve strane. Inače, sve ove dane se, s obzirom na primjedbe građana ili tvrtki, u hodu prilagođavamo njihovim potrebama, koliko je to moguće, kako bi svi mogli normalno funkcionirati, kazao je Frka.


   Pristup garaži »Stari grad« inače je moguć Ulicom Žrtava Fašizma, a dio u kojemu je smještena garaža dostupan je samo za lokalno prometovanje. S izlaskom iz garaže situacija je znatno kompliciranija, jer da bi se krenulo u smjeru zapadnih gradskih naselja potrebno je načiniti cijeli krug oko zone radova, što iziskuje dosta vremena ali i strpljenja zbog učestalih gužvi i kolona koje se na tom području stvaraju, osobito u špicama dnevnog prometa.