Počinje jesenji rok

Nove srednjoškolce čeka još 421 upisno mjesto

Ingrid Šestan Kučić

Strojarsko brodograđevna školu za industrijska i obrtnička znimanja ima još 13, Graditeljska škola za industriju 34, a Trgovačka i tekstilna škola ima još 21 slobodno mjesto. Srednja talijanska škola može upisati još 23, a Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja još 26 učenika 



RIJEKA  Jesenji rok upisa u srednje škole počinje 25. kolovoza, a klupama primorsko-goranskih srednjih škola nakon ljetnog upisnog roka ostalo je 421 upisno mjesto. Naime, u ljetnom upisnom roku svoje mjesto u srednjoškolskoj klupi našlo je 2.544 učenika, a čak devet srednjih škola u cijelosti je popunilo upisnu kvotu. Na popis škola koje zbog popunjenosti upisne kvote neće provesti jesenji rok upisa uvrstile su se Prva riječka hrvatska gimnazija, Prva sušačka hrvatska gimnazija, Gimnazija Andrije Mohorovičića, Gimnazija Eugena Kumičića Opatija, Salezijanska klasična gimnazija, Hotelijersko-turistička škola, Srednja škola za elektrotehniku i računarstvo, Tehnička škola za strojarstvo i brodogradnju te Pomorska škola Bakar.


   Uz škole koje su klupe prvih razreda popunile u samom startu upisa poveći je broj škola koje će u jesenji rok ući sa svega nekoliko slobodnih mjesta, a riječ je o Medicinskoj školi koja raspolaže sa svega jednim mjestom za zanimanje medicinska sestra, Ugostiteljskoj školi Opatija koja čeka još samo jednog kuhara i jednog konobara, Građevinskoj tehničkoj školi u koju se može upisati po jedan geodetski tehničar i dizajner unutrašnje arhitekture te tri građevinska tehničara. U tu skupinu spada i Prometna škola u kojoj čekaju još samo jednog vozača motornog vozila i jednog tehničara za poštanske i financijske usluge, kao i Ekonomska škola Mije Mirkovića koja je popunila cijelu upisnu kvotu za redovne učenike te raspolaže s još 14 mjesta za učenike s teškoćama u razvoju.


   Među škole koje su dobro kotirale kod ovogodišnjih osmaša ubraja se i Prirodoslovna i grafička škola koja raspolaže s još 11 upisnih mjesta i to samo za zanimanja fotograf i grafičar tiska, a slična je situacija i u Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi u čije klupe može sjesti još svega 14 učenika. Škola za primijenjenu umjetnost čeka još 12 učenika. Manji interes učenici su pak pokazali za Strojarsko brodograđevnu školu za industrijska i obrtnička znimanja koja je upisala svega 15 učenika i čeka još njih 13, dok je Graditeljska škola za industriju i obrt uspjela popuniti tek pola kvote jer upisala je 37 učenika i ima mjesta za njih još 34. Trgovačka i tekstilna škola može primiti još 21 učenika, a Srednja talijanska škola 23, dok Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja ima mjesta za još 26 učenika.




   Srednja škola Dr. Antuna Barca Crikvenica raspolaže pak s još 21 upisnim mjestom, Srednja škola Vladimir Nazor Čabar s 22, Srednja škola Delnice s 45, a Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir s Krk s 27 mjesta. Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab može primiti još 23 učenika, Željeznička tehnička škola Moravice njih 28, a u klupama Srednje škole Ambroza Haračića Mali Lošinj ostalo je još 39 nepopunjenih mjesta.


_______________________________


Prijave do 1. rujna       Prijave za jesenji rok upisa trajat će do prvog dana rujna, a iznimka su programi koji zahtijevaju dodatne provjere znanja, jer za njih prijave završavaju 27. kolovoza, a već dan nakon, odnosno 28. i 29. kolovoza provode se dodatni ispiti. Isti dan kad se budu pisali, unose se rezultati dodatne provjere znanja, a učenici imaju pravo žaliti se na rezultate, ocjene, osobne podatke i ostale unesene podatke do 30. kolovoza. S prvim danom rujna zaključit će se odabir obrazovnih programa te se počinju ispisivati prijavnice. Krajnji rok za zaprimanje popunjenih prijavnica je 3. rujna, a iste učenici dostavljaju razrednicima koji ih dalje šalju Središnjem prijavnom uredu. Konačne ljestvice poretka učenici će moći vidjeti 4. rujna, a već sljedećeg dana moraju dostaviti dokumente koji su uvjet za upis u određene programe obrazovanja.   

_______________________________


Mjesto, dva…       U Medicinskoj školi imaju svega jedno mjesto za zanimanje medicinska sestra, Ugostiteljska škola Opatija čeka još samo jednog kuhara i jednog konobara, a u Građevinsku tehničku školu može se upisati po jedan geodetski tehničar i dizajner unutrašnje arhitekture te tri građevinska tehničara. Prometna škola ima mjesta za još samo jednog vozača motornog vozila i jednog tehničara za poštanske i financijske usluge