Zatvoren promet

Nevrijeme krivac za lošu opskrbu trgovina i tržnice: Zatvoren promet ispraznio police

Slavica Kleva

Usporena opskrba ostavila je trgovine i riječku placu bez voća i povrća



RIJEKA »Zbog vremenskih neprilika koje su posljednjih dana zadesile Hrvatsku zatvoren je velik dio prometa prema jugu Hrvatske, a kao posljedica, naša isporuka prema Istri i Kvarneru te dobrim dijelom i prema Dalmaciji je onemogućena. Nadamo se da ova situacija neće potrajati još dugo te da ćemo uskoro uspostaviti uobičajen raspored opskrbe naših trgovina«.


Službeno je to priopćenje trgovačkog lanca Lidl na naš upit što se događa s opskrbom s obzirom na prazne police u tom trgovačkom lancu. Tako se zapravo kao »najslabija karika« u lancu redovite opskrbe našlo (ne)vrijeme kao glavni krivac. A ilometarske kolone kamiona i teretnih vozila čekaju mig kako bi se opskrba normalizirala što se tijekom današnjeg dana očekuje.


U razgovoru s kupcima koje smo zatekli jučer u Lidlu u Osječkoj ulici koji su komentirali prazne police, svjesni su da je moguć uzrok izostanka redovite opskrbe vrijeme, no, ističu i činjenicu da je skladišni prostor koi se nalazi u okviru trgovine vjerojatno manjeg kapaciteta pa su i zalihe iz skladišta vrlo brzo planule.




Stanje u drugim trgovačkim centrima ipak je nešto bolje, ali to vjerojatno ovisi o organizacijskoj shemi prijevoza, ali i većim skladištima. Primjerice, prodajno mjesto Plodina u ZTC-u vrlo je kvalitetno opskrbljeno, a doznajemo da se menadžment Plodina na vrijeme »dosjetio« pa unajmio drugu prijevoznu tvrtku (franšizu) koja je širok asortiman roba, između ostalog voća i povrća kamionima tijekom najvećeg nevremena prevozila preko Slovenije, tako da nitko od kupaca Plodina nije iskusio »fenomen praznih polica« .


Ništa bolje stanje nije ni na glavnoj riječkoj tržnici, pogotovo ne na Brajdi. Tamo je, pak, tijekom posljednjih nekoliko dana jedva bilo ponude, da nisu radila tri vanjska štanda, kupci ne bi kupili ni krumpir, a kamoli neko svježe povrće ili voće.


– Meni stiže roba iz Polače, kazuje nam gospođa Anka koju smo zatekli za štandom na glavnoj riječkoj tržnici. Ništa nije iz plastenika, ali je činjenica da je i dolje sve zamrznulo. Nema puno robe, evo špinat je po 24, blitva po 24 kuna, a možda uskoro bude i viša cijena, ne znam što bih rekla. Evo mladi krumpir je stigao po deset kuna, toliko je bio i za ove blagdane, celer je po 30 kuna, mrkva po 12 kuna ali naša, kao i kupus koji stoji deset kuna, dodaje gospođa Anka.


– Umjesto svaki dan, dobili smo naranče i limune iz Metkovića posljednji put prije deset dana, dodaje drugi prodavač na tržnici, Mario Alilović. Teško su se kamioni probijali, pa su nam javljali da stoje uz cestu jer ne mogu dalje, kaže nam prodavač uvjeren da će već danas dobiti svježu robu, domaće limune i naranče. Očekujemo danas i svježe povrće iz okolice Zadra, celer, salatu, kelj, blitvu i špinat, barem dva kombija, dodaje Mario.


– No, za razliku od trgovačkih centara, voće je na tržnici ipak skuplje. Jer dok su crvene naranče na tržnici između 10 i 15 kuna za kilogram, u trgovačkim lancima su između 7 i 8 kuna. Banane se kreću između 7 i 10 kuna, samo je pitanje »rotiranja« odnosno tko će od trgovačkih lanaca prvi ponuditi bananu na akciji s nešto nižom cijenom. No, zato su svi prodavači na tržnici jedinstveni, možemo očekivati više cijene povrća i voća u dogledno vrijeme, takve najave stižu od proizvođača.


Da je »Zdenka« povećala cijenu svog maslaca za gotovo 30 posto, svjedoče nove cijene osvanule ovih dana. Dugo vremena njegova je cijena bila 10 kuna. No, jučer smo ostali iznenađeni cijenom od 12.99 kuna. Na pitanje čemu poskupljenje od gotovo 30 posto, prodavačica je samo slegnula ramenima odgovorivši: »Pa sve je išlo gore, svi su digli cijene, pa smo i mi«.