Riječki mjesec fantasstike

Na sedam lokacija more događanja za sve uzraste

Andrej Petrak



RIJEKA » Mjesec fantastike, festival posvećen znanstvenoj fantastici, fantasyju, umjetnosti i znanosti, ponudit će Riječanima od 13. rujna do 12. listopada, bogat program predavanja, kreativnih radionica, predstavljanja, filmskih projekcija i igara, prilagođenih raznim uzrastima, što će se odvijati na sedam lokacija po gradu. Festival organizira udruga 3. zmaj, a zamišljen je ujedno i kao veliki uvod u Rikon, 17. konvenciju fantastike, koja će biti održana od 10. do 12. listopada na Filozofskom fakultetu u Rijeci, najavile su organizatorice Nela Dunato, Valentina Mišković i Irena Hartmann. Ulaz na sve programe je besplatan.


   Festival počinje Danom Ivane Brlić Mažuranić u subotu, 13. rujna, u 10 sati, kada će biti održan razgled Ville Ružić, a u podne će uslijediti izlet turističkim autobusom u Šumu Striborovu na Biviju, gdje će male i velike Riječane čekati oživljeni likovi iz Ivaninih romana, koje će glumiti tete pričalice iz Studentskog čitateljskog kluba GKR-a, tražilice i igre.


   Svakog tjedna do kraja Mjeseca fantastike odvijat će se niz događanja. Od 15. rujna do 1. listopada bit će otvoren online natječaj za najbolji žanrovski haiku na stranici http://facebook.com/sfHaiku. U Dječjem odjelu Stribor 17. rujna bit će održana radionica slikovnica za djecu od pet do 15 godina. Astronomski centar 20. rujna prikazivat će film Vibrato, a istog dana u Striboru bit će likovna radionica »Osmisli svoje čudovište«, gdje posjetitelji školskog uzrasta, ali i oni malo stariji, mogu naučiti kako osmisliti, nacrtati i modelirati fantastično biće iz mašte.




   Glazbeni studio Maraton ugostit će 22. rujna glazbeno-književnmu radionicu, gdje će sudionici, uz pomoć polaznika škole sviranja Studio Maraton i riječkih književnika moći napisati i uglazbiti svoje priče ili pjesme. U zgradi Sveučilišnih odjela 24. rujna bit će održana Znanstvena srijeda, a osnovnoškolci i srednjoškolci pozvani su doći i upoznati studente informatike, fizike, matematike i biotehnologije, koji će s njima raditi zanimljive pokuse, zaigrati videoigre, ali i izraditi sapune.


   Cjelodnevni gaming maraton bit će održan 27. rujna u Klubu mladih. Posjetitelji će imati priliku zaigrati brojne društvene igre, a dobrodošli su i potpuni početnici. Udruga oživljene povijesti Ordo Sancti Viti 29. rujna u Striboru održat će Srednjovjekovni dan, uz detalje o kulturi mačevanja, kuhanja, sviranja i tkanja prije tisuću godina. U Striboru će 3. listopada biti predstavljen fanzin Eridan, kao i dobitnici nagrade Artefakt, za najbolje priče, novele i romane u 2013. godini.


   Svi oni željni testiranja znanja fantasyja, horora i znanstvene fantastike pozvani su 5. listopada na Pub kviz u Klubu mladih, dok će Mjesec fantastike završiti 17. Rikonom.


Na riječkoj konvenciji fantastike posjetitelje očekuju brojna predavanja, tribine, radionice, predstavljanja književnih izdanja i računalnih igara, igre i kvizovi, izložbe te cosplay natjecanje za najbolji kostim. One najmlađe očekuje i poseban dječji program u nedjelju, 12. listopada, uz filmove, radionice i igre. Ulaznica za petak i subotu iznosi 40 kuna, za maskirane posjetitelje 20 kuna, a za mlađe od 14 godina ulaz je besplatan. Ulaznica za nedjelju je besplatna.