Radovi već počeli

Na Kozali i Podvežici prvi riječki parkovi za pse

Ljiljana Hlača

Prva park nalazi se u Ulici Petra Kobeka, nedaleko od groblja na Kozali, a drugi u blizini Ulice braće Pavlinić na Podvežici



RIJEKA  Grad Rijeka već je definirao dvije parkovne površine koje će se do kraja godine urediti isključivo za pse; jedna se nalazi na Kozali u neposrednoj blizini groblja u Ulici Petra Kobeka, a druga na Podvežici u blizni Ulice braće Pavlinić.


 Grad Rijeka je temeljem novih odredbi Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca zabranio izlazak kućnih ljubimaca na zelene površine bez povodca, pa se postavilo pitanje gdje se u gradu čeveronošci uopće mogu istrčati, pustiti s povodca takoreći malo na slobodu. Po novome, u parkovima i na drugim zelenim površinama dozvoljava se vođenje psa isključivo po pješačkim stazama. Ljubimac nema što raditi na travi, u cvjetnjaku i slično.


   U Ulici Petra Kobeka na Kozali već su započeli radovi na uređenju, uklanja se raslinje, a lokacija je površine oko 400 metara četvornih. Grad Rijeka planira za kućne ljubimce urediti ukupno 22 lokacije.




   – O koncepciji parkova za pse odnosno točnom načinu njihova funkcioniranja uskoro će biti provedena e-konzultacija s građanima. Po završetku e-konzultacija i nakon obrade prikupljenih podataka bit će definiran i način funkcioniranja parkova na navedenim lokacijama, saznajemo u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav.


   Riječki komunalci pojasnili su ovom prilikom i dvojbu vlasnika kućnih ljubimaca, a koja je vezana za parkove gdje postoje kutije s vrećicama za zbrinjavanje pasjeg izmeta. Naime, kako saznajemo, ako park ima takvu opremu, to ne znači da se na toj lokaciji životinja može pustiti s povodca. Kutije s vrećicama na takvim lokacijama samo su svojevrsna pomoć, kako bi vlasnik mogao počistiti iza svog ljubimca, naglasak je lokalne samouprave.


   Odjel gradske uprave za komunalni sustav nastavit će s postavljanjem tabela koje će ukazivati na zabranu dolaska na nju s psom, iako se ta upozorenja sustavno uništavaju. Uglavnom se takva upozorenja stavljaju na dječja igrališta.