Tradicionalna manifestacija na Grobniku

Na Festivalu palente i sira pol’ tone kompirice na taruju

Sanja Gašpert

Utrošeno je 180 kg krompira, 150 kg domaće muke iz Martinovog sela, 4,5 kg soli, 2,5 kg maslaca i 400 litara vode, a podijeljeno je oko 2.000 porcija 



DRAŽICE  Pet stotina kilograma teška palenta kompirica »istrešena« je sinoć točno u 20 sati na veliki »taruj« i bio je to, ustvari, finalni trenutak jučerašnjeg Festivala palente i sira, osmog po redu, održanog u Dražicama, u organizaciji općina Jelenje i Čavle te turističkih zajednica Čavala i Jelenja te pod pokroviteljstvom Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu i Hypo Alpe Adria Bank. Upravo zahvaljujući sponzorima, ove je godine za sve posjetitelje palenta kompirica bila besplatna. Dvadeset kuhara predvođenih »meštricom od palente« Grozdanom Rak s kuhanjem ove grobničke delicije, ali i simbola Grobnišćine, započelo je oko 17 sati.


   – Utrošeno je 180 kilograma krompira, 150 kilograma domaće muke iz Martinovog sela, 4,5 kilograma soli, 2,5 kilograma maslaca i 400 litara vode. Računamo da će, ovisno o rezanju, biti podijeljeno između 1500 i dvije tisuće porcija palente. Pri kuhanje istovremeno je na kotlu devet kuhara, koji se izmjenjuju, kazala je »meštrica od palente« Grozdana Rak, izražavajući zadovoljstvo što se ova manifestacija, koju je prije osam godina pokrenuo danas pokojni Živko Šupak, održala do današnjih dana, štoviše, iz godine u godinu privlači sve veći interes javnosti. Dodala je kako posebno veseli što su Grobničani, ali i mještani iz bliže i dalje okolice, s oduševljenjem prihvatili ovu manifestaciju koja promovira grobničku palentu te što se sve radi s domaćim proizvodima.



Organizatori su se pobrinuli i za bogat popratni zabavni i kulturno-umjetnički program, iz kojeg su izdvojili nastup Slavonskih lola, čime je Općina Jelenje još jednom dala svoju potporu poplavljenoj Slavoniji. Manifestaciju je uveličao i dolazak 50-ak vozila Oldtimer kluba Rijeka, organizirana je i prigodna sajamska ponuda, a u večernjem programu nastupili su Tamara Brusić, Krešimir Perović, klapa Flumen, Gradska glazba Trsat, Žarko Žeželić Prdela, Andrea Paškvan, Katja Budimčić Sabljar, ženski zbor Josip Kaplan, Gianluca Draguzet, Ivan Botezar, mladi pjevači Udruge mali veliki mikrofon iz Buzeta, Adriana Frleta i grupa IN. A da sudionici manifestacije i organizatori ne budu gladni, pobrinula se Udruga hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Grobnišćine koja je pripremila 200 porcija gulaša.





   Zamjenica predsjednika čavjanske Turističke zajednice Gordana Gržetić kazala je kako se ova manifestacija održava naizmjenično – jedne godine u Dražicama, druge u Čavlima.


   – Kad smo krenuli, a te prve godine Festival je održan u Čavlima, mislili smo da neće toliko trajati, međutim, pokazalo se kako je ova manifestacija pun pogodak. Palenta kompirica postala je popularna ne samo među domaćim ljudima, nego i među gostima i turistima, koji nerijetko u ugostiteljskim objektima traže upravo ovu deliciju. Posebno smo sretni jer se na jednom mjestu okupi veliki broj ljudi, koji dan provedu u druženju i zabavi, uz degustaciju naše palente, istaknula je Gržetić, dodajući kako ovaj Festival promovira cijelu Grobnišćinu.


   Festival palente i sira, pokrenut 2007. godine, postao je najprepoznatljivija i najmasovnija manifestacija Grobnišćine, osmišljena kao događanje koje će popularizirati i spasiti od zaborava dio bogate grobničke tradicije, osobito onaj vezan uz tradicionalnu kuhinju, a ona je desetljećima počivala upravo na tom jednostavnom, ali zdravom jelu – palenti kompirici i nadaleko poznatom grobničkom ovčjem siru.