Radionice Udruge Ri Rock

Music Box: Večeras besplatni koncert na Molo longu

Ivana Kocijan

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Polaznici radionica nastupit će kao bend te pokazati što znaju.  Uz njih će nastupiti i učenici Prve riječke hrvatske gimnazije i Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke te mladi bend P.A.N.K. čiji su članovi također sudjelovali u radionicama



Riječki lukobran večeras će biti mjestom održavanja velikog završnog koncerta polaznika MusicBox glazbenih radionica Udruge Ri Rock. Na ovom posebnom, besplatnom događaju polaznici i sudionici besplatnih radionica za mlade publici će pokazati što su naučili tijekom sedam mjeseci školovanja koje su proveli s instruktorima gitare, basa i bubnja.


Na završnom koncertu svatko od njih izvest će pjesme kao cjelokupni bend te pokazati što zna. Mladi koji su tek naučili osnove sviranja instrumenta i kojima je svaki poticaj izuzetno bitan sutra će dobiti priliku »okusiti« onaj posebni trenutak nastupa pred publikom. Uz njih će nastupiti i učenici Prve riječke hrvatske gimnazije i Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke te mladi bend pod imenom P.A.N.K. čiji su članovi također sudjelovali u radionicama.


U slučaju kiše koncert će biti održan u Omladinskom kulturnom centru Palach s početkom u 20 sati. Podsjetimo, početkom studenoga prošle godine Udruga Ri Rock pokrenula je projekt za još jednu godinu besplatnih glazbenih radionica pod nazivom »Music Box – Glazbene radionice za mlade«.




Projekt se provodio u suradnji s profesorima i učenicima Prve riječke hrvatske gimnazije te Gimnazije Andrije Mohorovičića. Tijekom protekle školske godine u radionicama je besplatno sudjelovalo više od 50 mladih polaznika, kako početnika, tako i naprednih glazbenika. Ove radionice omogućile su istima, naročito socijalno ugroženim osobama, da iskoriste vlastiti potencijal i kroz poduke u sviranju električne gitare, električne bas gitare, bubnjeva te radionicu osposobljavanja i sudjelovanja u bendu, ispune slobodno vrijeme onime što vole i u čemu žele sudjelovati. Projekt je financijski podržalo Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, Ministarstva socijalne politike i mladih, Zaklada Kultura nova te Grada Rijeke i Lučka uprava Rijeka. 


– Osim financijske i prostorne potpore, imali smo i veliku potporu naših volontera bez kojih ne bi bilo moguće prikupiti sredstva te implementirati projekt. Ovim putem im zahvaljujemo, a oni su: Ines Nenadić, Jelena Martinčić; Davor Popdankovski, Davor Margan, Petar Brković, Erik Paladin, Ivan Banović, Miran Milić, Vinko Golembiowski, Hana Harazin i Ozren Marinčić, poručili su iz Udruge Ri Rock.


Kako ističu organizatori, ovim se projektom kroz besplatan pristup glazbenoj edukaciji željelo pružiti alternativu konzumerističkoj kulturi te mladima Rijeke i okolice. Cilj projekta nije nužno stvaranje novih estradnih zvijezda, već ispunjavanje mladeži zadovoljstvom kreativnog stvaralaštva te iskorištavanje njihove energije i potencijala putem umjetnosti. U cijeloj priči mladim glazbenicima potrebna je i velika podrška javnosti.


– Bitno je naglasiti da svojim dolaskom i sudjelovanjem na ovom događaju posjetitelji pomažu mladim polaznicima radionica da nastave ovim putem i razviju se u punopravne glazbenike. Pokažimo da nam je stalo do razvoja alternativne glazbene kulture i svojim dolaskom podržimo buduće nade nezavisne scene, poručili su iz Udruge Ri Rock.