Maske u Guvernerovoj palači

Humanitarni karnevalski bal za plivački klub “Forca”

Kim Cuculić

Klub okuplja djecu s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom te im uz pomoć specijalne opreme i posebno educiranih voditelja, trenera i volontara pomaže u plivanju.



RIJEKA Međunarodni riječki karneval slavi trideseti rođendan, a razloga za slavlje ima i Humanitarni rotarijanski bal koji je zaplesao po petnaesti put. Kostimi, koji su prizvali duh nekih davnih vremena, iznova su prošetali Guvernerovom palačom. Bilo je tu i mušketira, i Anonymousa, i dama i gospode u baroknim opravama, a stigao je i Sulejman. 


U organizaciji Grada Rijeke, Rotary Cluba Rijeka – Sveti Vid, Turističke zajednice Grada Rijeke i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, uz partnerstvo naftne kompanije INA, bal je imao humanitarni karakter. Ovoga puta sredstva prikupljena od prodaje ulaznica namijenjena su humanitarnoj akciji “Dajmo snagu Forci”. 


Plivački klub “Forca” iz Rijeke okuplja djecu s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom te im uz pomoć specijalne opreme i posebno educiranih voditelja, trenera i volontera pomaže u bavljenju sportom – plivanjem, čime pridonose poboljšanju kvalitete života i boljem integriranju u društvenu zajednicu. Sredstva prikupljena ovom akcijom utrošit će se za nabavu potrebne opreme i za edukaciju osoblja.




 Prigodne riječi uputili su Vojko Obersnel, Ivan Krešić u ime INE i predsjednik Rotary kluba Rijeka – Sv.Vid Kristijan Zulle. Uz zvukove valcera bal su otvorili meštar Toni i kraljica karnevala Vedrana Dujmić te privremeno “smijenjeni” riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa suprugom Brankom. Pod maskama njima su se pridružili i brojni uzvanici, među kojima i veleposlanici stranih zemalja akreditirani u Hrvatskoj. Pod krinkama je bilo teško razaznati tko je tko, a svoj dolazak najavili su Andrea Ikić Böhm, veleposlanica Austrije; Susan Cox, veleposlanica Australije; Germanán Orlando Ibarra Morán, veleposlanik Čilea; Michèle Boccoz, veleposlanica Francuske; Lal Thla Muana, veleposlanik Indije; Louise Larocque, veleposlanica Kanade; Seong Ung Park, veleposlanik Republike Koreje; Kenneth Herbert Merten, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država; Denis Knobel, veleposlanik Švicarske Konfederacije; Oleksandr Levchenko, veleposlanik Ukrajine te Hongjoo Hahm, direktor Svjetske banke za Hrvatsku. Onaj kojega smo uspjeli prepoznati je Renato Cianfarani, generalni konzul Republike Italije u Rijeci. U najavi je bio naveden i Paul Vandoren, veleposlanik EU. Na dan velike jubilarne Međunarodne karnevalske povorke veleposlanicima su se trebali priključiti i Ourania Arvaniti, veleposlanica Helenske Republike te Maciej Szymanski, veleposlanik Poljske. 


Kao gosti bala najavljeni su i predstavnici najstarijeg grada prijatelja Rijeke – japanskog grada Kawasakija, a balu je prisustvovao i Henry Van Der Kroon, predsjednik Međunarodne udruge karnevalskih gradova. Humanitarnom balu odazvali su se i predstavnici gospodarskog, političkog i društvenoga života Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatske. 


Za ovu prigodu i Guvernerova palača odjenula se u posebno karnevalsko ruho. Zidovi palače bili su prošarani specijalnim vizualnim efektima, a atraktivnosti događaja pridonijeli su akrobati na štulama i animatori. Kroz program su vodili Leonora Surian i Ivica Vrkić, a za glazbu su se pobrinuli 


Salon orkestar HNK Ivana pl. Zajca pod ravnanjem maestre Nade Matošević Orešković te Ri Brass Quintet s By the Way bandom, a nastupila je i operna pjevačica Marijana Prohaska. Oko 23 sata na pozornicu je stigao violist Mario Rucner, koji je s plesačicom održao atraktivan nastup. Nakon toga zabavu u irskom stilu priredili su članovi Belfast Fooda, čime se bal polako primakao kraju, najavljujući nedjeljnu povorku nad povorkama.