Narodna užanca

Halubajski zvončari zaglušujućom zvonjavom i kolom kontra zle sile i zime

Andrej Petrak

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Zvonjavom iz 250 zvonaca i tradicionalnim kolom zvončari su tjerali zle sile i zimu te prizivali proljeće, kao što su to činili i u svim mjestima duž svoje rute starim putovima i selima svog zavičaja, prema davno utvrđenom rasporedu



KASTAV  Halubajski zvončari drugog dana svog trodnevnog obahajanja selima svog zavičaja došli su u sam povijesni centar Kastva, gdje su ih dočekali i ugostili mnogobrojni građani, zajedno s čelnim ljudima Grada i Turističke zajednice. Zaglušujućom zvonjavom iz 250 zvonaca i tradicionalnim kolom zvončari su tjerali zle sile i zimu te prizivali proljeće, kao što su to činili, na radost okupljenih mještana, i u svim mjestima duž svoje rute koja ih vodi starim putovima i selima svog zavičaja, prema davno utvrđenom rasporedu. Na svakoj staciji dočekuju ih mještani koji ih časte, goste, pa i zatancaju zajedno sa zvončarima. Halubajski zvončari svoj pohod Halubjem i Kastavštinom počeli su još u nedjelju krenuvši iz Marčelja pa se preko Saršona, Mladenića, Petrca, Tibljaša i Škurinja spustili do Korza, gdje su po tradiciji zatvorili Riječki karneval. Uz Kastav, jučer su obišli Jardase, Jelušiće, Bane, Kudeje, Dovičiće i druga sela, a danas će iz Marčelja obahajati Mavre, Mariniće, Pehlin, Gornji Zamet, Bezjake, te će se preko Jugi vratiti u Viškovo, gdje će u 18.30 sati uslijediti paljenje pusta na Bregu.


Zbog svojih posebnosti i atraktivnosti, godišnji ophod zvončara s područja  Kastavštine na UNESCO-vom je popisu nematerijalne kulturne baštine, a Ministarstvo kulture je Halubajske zvončare proglasilo nematerijalnim dobrom od značaja za Republiku Hrvatsku, te su upisani i u Registar kulturnih dobara Hrvatske.


Porijeklo ove jedinstvene narodne užance seže u prapovijest. Vezani za stočarske krajeve, što pokazuje i njihova oprema, prvobitna njihova zadaća bila je tjeranje zlih duhova zime i poticanje novog proljetnog ciklusa. Ogrnuti su ovčjim kožama i velikim zvonom na donjem dijelu leđa. Na glavi imaju posebno stilizirane maske: čudne životinjske glave s crvenim isplaženim jezikom i rogovima. Odjeveni su u bijele hlače i mornarske majice kratkih rukava. U rukama imaju baltu ili bačuku: stilizirani buzdovan. 


Čuvari folklora




Svojim impresivnim scenskim nastupom prvorazredna su turistička atrakcija i izazov za znanstvena proučavanja. Poznati su daleko izvan regionalnih granica. Ujedno su i najbolji čuvari folklornih tradicija, svog zavičajnog identiteta Halubja i Kastavštine.