Redovi se ne smanjuju

Gužve za City Card: “Sramota. Čekamo satima i još plaćamo 30 kuna”

Damir Cupać

Na šalterima Autotroleja jučer su se očekivali studenti, ali je i dalje bilo najviše umirovljenika koji su satima čekali na izradu Rijeka City Carda



RIJEKA » Iako su se na šalterima Autotroleja na Jelačićevom trgu očekivali studenti koji su jučer trebali doći napraviti nove gradske kartice i u njih upisati pokazne karte, na šalterima je i dalje bilo najviše umirovljenika koji su satima čekali na izradu Rijeka City Carda.


   – Čekam od 10 sati, znači već sat i pol, a ne znam kada ću doći na red. Ispred mene je po ovim brojevima s automatima još 100 ljudi. Ne znam što bih rekao, ali ovo ne liči na ništa, ocijenio je Mijo Lovrinović.


   Selma Štefanić znala je i te kako što reći jer nije imala dvojbe kada smo je pitali kako ocjenjuje cijeli postupak izrade nove gradske kartice.




   – Sramota. To je sve što mogu reći – sramota. Prisilili su nas da djeci napravimo nove pokazne i ja zbog toga stojim u redu tri sata. Pitanje je koliko ću još stajati. I još nam to naplaćuju 30 kuna. A zbog čega su uopće ukidali stare pokazne i što je njima falilo. Tko im je branio da omoguće onima koji to žele izradu novih kartica. Ovako moram čekati satima i plaćati 60 kuna za dvoje djece nešto što će oni koristiti kao pokaznu kartu. Ostavili su prekratak rok i doveli nas u situaciju da čekamo satima. Sramota, ogorčena je s pravom Selma Štefanić. 



Studenti za izradu kartice trebaju donijeti potpisani zahtjev, te presliku osobne iskaznice ili putovnice. Redovni studenti uz to moraju priložiti potvrdu fakulteta o upisu u akademsku 2014./2015. godinu, te potvrdu o prijavljenom boravištu za korisnike koji nemaju prebivalište na području gradova i općina u kojima Autotrolej obavlja prijevoz. Ako korisnici ostvaruju pravo na subvencioniranu kartu prema ostalim kriterijima, nužno je dostaviti rješenje, potvrdu ili zaključak jedinice lokalne samouprave na čijem području imaju prebivalište. Izvanredni studenti bez prava na subvencionirani prijevoz trebaju dostaviti potvrdu o upisu u akademsku 2014./2015. godinu, te na prodajnom mjestu potpisati izjavu da nisu u radnom odnosu.   Za studente je dobra vijest da pokaznu kartu mogu upisati na Jelačićevom trgu i u Erste banci na Jadranskom, ali i u poslovnicama na Zametu i u Opatiji.


   Za razliku od šaltera Autotroleja koji pucaju po šavovima, na šalterima Erste banke na Jadranskom trgu, bivša glavna zgrada Riječke banke, gužve su ipak manje. Naime, tamo su dva šaltera, treći i četvrti, otvorena za izradu gradskih kartica, a malo dalje je ured Autotroleja za upisivanje pokazne karte. Uz to dva radnika rade s umirovljenicima koji ništa ne plaćaju za izradu gradske kartice i upisivanje pokazne karte na nju. Djevojke iz Erste cluba koje su pomagale ljudima pojasnile su da se gužva stvori u jutarnjim satima, te da je puno manje čekanje u poslijepodnevnim satima. Budući da je za izradu nove gradske kartice potrebno dobiti potvrdu fakulteta, vjerovatno su riječki studenti išli najprije pribaviti taj papir pa bi i oni sutra mogli stati u red s riječkim umirovljenicima.    


   U Gradu Rijeci navode da se gradske kartice mogu izraditi u poslovnici Autotroleja na Jelačićevom trgu, odnosno u jednoj od osam poslovnica Erste banke na Jadranskom trgu, Fiumari, u Petra Jurčića 2a, Kvaternikovoj 62, Nikole Tesle 11, Vjekoslava Spinčića 3/2, Viškovu, te Matuljima.


   Nakon što izrade kartice mjesečnu pokaznu kartu mogu upisati na prodajnim mjestima Autotroleja u Rijeci na Jelačićevom trgu 3, na Delti ili u opatijskoj poslovnici Autrotroleja na adresi Velog Jože 1. prava Autotroleja (pokazna karta) mogu se, kao i do sada, upisati i u poslovnici Erste banke na Jadranskom trgu. Studenti će prava Autotroleja – pokaznu– moći upisati i u poslovnicama Erste banke na Zametu i u Opatiji.