Novi sport na Platku

Disc golf je baš fora, samo treba svladati tehniku bacanja

Sanja Gašpert

Prvi je ovaj sport, inače vrlo popularan u Americi i Skandinaviji, zaigrala grupa mladih Riječana, koja je jučerašnji vjetrovit, ali sunčan blagdanski dan odlučila provesti sa svojim obiteljima, u prirodi 

PLATAK Turnirom za početnike, na Platku je jučer otvoreno prvo igralište za disc golf u Hrvatskoj s osamnaest »rupa«, jedno od brojnih sportsko-rekreacijskih sadržaja uređenih tijekom prošle i ove godine, kojim se na ovo izletište tijekom cijele godine žele privući posjetitelji. Riječ je o dijelu projekta Regionalni sportsko-rekreacijski i turistički centar Platak, u kojem sudjeluju Primorsko-goranska županija, Općina Čavle i Goranski sportski centar d.o.o. Delnice. Prvi je ovaj sport, inače vrlo popularan u Americi i Skandinaviji, kojim se danas u svijetu bavi oko milijun ljudi, na Platku zaigrala grupa mladih Riječana, koja je jučerašnji vjetrovit, ali sunčan blagdanski dan odlučila provesti sa svojim obiteljima, u prirodi.    – Prvi put igram disc golf. Preko tatinog prijatelja doznala sam za ovaj sport i odlučila, zajedno s bratom, probati, da vidim kako mi ide. Fora je, sviđa mi se, jedino treba savladati tehniku bacanja. Sigurno ću doći opet, kazala je četrnaestogodišnja Luana Škorić iz Rijeke.   




  Info kućica na Platku trenutno ima radno vrijeme od četvrtka do nedjelje od 9 do 19 sati. U njoj posjetitelji mogu iznajmiti sportski pribor, osvježiti se sokovima i vodom te dobiti potrebne informacije o samom izletištu i njegovim sadržajima. Informacije se, u spomenutom razdoblju, mogu dobiti na broj mobitela 091/1811 210. Također, istaknute su i cijene iznajmljivanja, pa se tako roštilj na cijeli dan može iznajmiti za 75 kuna, u što su uračunati plato i prostor rešetke za roštilj, 2,5 kilograma ugljena i drveta za potpalu te vreća za smeće. U dogovoru s određenim mesarima, postoji mogućnost da u bliskoj budućnosti u ponudi bude i svježe meso. Najam igrališta za disc golf, za dva do tri sata igre, je 10 kuna, najam disca je pet kuna, a igrališta s vlastitim discom 15 kuna. Najam boćališta za jedan sat je 10 kuna, set boća, također za jedan sat je isto 10 kuna, a najam boćališta s vlastitim boćama, za jedan sat, je 15 kuna.



   Šesnaestogodišnji Riječanin Robert Medvedec također je jučer prvi puta zaigrao disc golf.




   – Doznao sam za ovaj sport preko Goranskog sportskog centra gdje mi otac radi. Jako mi se sviđa, jer je drukčiji od ostalih, a ipak ga nije tako teško naučiti, samo treba vježbati. Sviđa mi se jer je u prirodi, a i može se igrati u društvu, kazao je Medvedec.


   Disc golf na Platak su »donijeli« brat i sestra Maja i Dinko Šimenc iz varaždinske tvrtke Lagoda j.d.o.o. Tvrtka je osnovana 2012. godine upravo s ciljem razvoja disc golf sporta na području Hrvatske te uz njega povezanih oblika turizma, za što je prošle godine dobila potporu Ministarstva turizma na natječaju za inovativni turizam. Direktor tvrtke Dinko Šimenc ujedno je i potpredsjednik Hrvatskog Flying Disc Saveza, u čiju domenu djelovanja spada disc golf te predstavnik Hrvatske u Europskom disc golf udruženju PDGA Europe. On i njegova sestra sportom se aktivno bave više godina te imaju bogato iskustvo sudjelovanja na međunarodnim turnirima i kontakte s igračima iz cijele Europe.


   – Ovim smo se sportom počeli baviti rekreativno, a ubrzo smo počeli ići i na turnire. Ovo je jako lijep sport, jer omogućava boravak u prirodi i društvu. Trenutno je ovo na Platku prvo igralište u Hrvatskoj, a u pripremi su projekti za uređenje još jednog u Varaždinskim Toplicama. Također, interes su pokazali i Općina Vrhovine te Toplice Sveti Martin, kazao je Dinko Šimenc.    Prema riječima Kristijana Špehara iz Goranskog sportskog centra d.o.o. Delnice, zaposlenog u info kućici, jučer su tijekom jutra Platak već počeli obilaziti prvi posjetitelji novih sadržaja, među kojima su, uz igrališta za disc golf, boćalište i uređene šetnice te pet platoa s roštiljima za iznajmljivanje.

   – Jutros su iznajmljena dva platoa za roštiljanje, došle su obitelji s djecom. Interesa ima, dosta ih je zvalo da se raspita. Zvala je jedna gospođa koja je za kraj kolovoza željela rezervirati dva platoa za neku feštu, ne znam da li je riječ o rođendanu ili godišnjici. Također, neki su zvali da se raspitaju za vremensku situaciju na Platku. Očekujem da će ljudi početi dolaziti u većem broju, posebice kada se uskoro urede dječja igrališta, kazao je Špehar.