Vrijedna investicija

Cvetkov trg opet mjesto okupljanja žitelja Drenove

Ljiljana Hlača

Posljednjih 20-ak godina ovaj dio Drenove bio je pretvoren u parkiralište i cestu, što se svakako moralo promijeniti budući da je još prije 140 godina svećenik Ivan Cvetko izgradnjom crkve, a kasnije i škole, formirao jedan takav prostor, rekao je Damir Medved



RIJEKA Iako su radovi na uređenju Cvetkovog trga na Drenovi već neko vrijeme gotovi, jučer se na prigodan način obilježilo njegovo novo ruho. Za tu priliku pripremljen je prigodan glazbeni program u sklopu kojeg je nastupio Pjevački zbor DVD-a Drenova, održana je riječka ekotržnica naziva »Eko Cvetko« te je otvorena izložba fotografija u prostorijama Mjesnog odbora Drenova pod nazivom »Cvetkovg trg – nekad i sad«.


Zahvat uređenja trga financiran je sredstvima gradskog proračuna kroz komunalne prioritete spomenutog Mjesnog odbora te kroz program održavanja komunalne infrastrukture. Na tom se projektu radilo još od 2007. godine, a riječ je o investiciji vrijednoj 2.400.000 kuna.


Predsjednik MO Drenova Damir Medved rekao je da su stanovnici Drenove zadovoljni učinjenim, budući da je time lokacija oko crkve i poslovne zgrade (bivše škole) napokon dobila i formu trga.





U sklopu »Eka Cvetka« svoje eko proizvode predstavilo je desetak proizvođača iz cijele Hrvatske. Prehrambeni i kozmetički artikli privukli su mnoge, a bile su izložene eko jabuke, med, sokovi, sir, sadnice povrća, blitva, salata, maslačak, kozmetika od lavande. Za neke je proizvode trebalo dublje zaviriti u džep (kilogram blitve 22 kune, salate 25, sok od jabuke 20 kn), ali to je, čini se, cijena zdravog. »Eko Cvetka« osmislili su članovi drenovskog ogranka riječke Grupe solidarne razmjene »Pod Učkun«, Udruga Dren i MO Drenova, a uz potporu Grada Rijeke. – Cilj je podizanje svijesti o važnosti zdrave, ekološki proizvedene hrane, kao i prednosti kupovine proizvoda hrvatskih ekopoljoprivrednika. Nadalje, bilo bi dobro kada bi tržnica potaknula vlasnike zemlje da započnu s uzgojem vlastite hrane, kaže Jelena Petković iz Grupe »Pod Učkun«, dodajući da im je želja tržnicu održavati jednom mjesečno. Svoje je djelovanje predstavila i Udruga Zona 00, a Ivan Lesinger održao je predavanje o samoniklom bilju.



– Posljednjih dvadesetak godina ovaj dio Drenove bio je pretvoren u parkiralište i cestu, što se svakako moralo promijeniti s obzirom na činjenicu da je još prije 140 godina Ivan Cvetko, svećenik po kojem trg nosi ime, sadržajima, odnosno izgradnjom crkve, a kasnije i škole, formirao jedan takav prostor, rekao je Damir Medved.


Svečanosti je bio nazočan i gradonačelnik Vojko Obersnel koji je u svom pozdravnom govoru izrazio želju da cijela lokacija postane mjesto okupljanja, druženja – na način kao što je to bila jučer. Dodao je da se ovim uređenjem pokazuje briga jedinice lokalne samouprave i o ostalim dijelovima Rijeke, a ne samo o centru.



 U sklopu uređenja obnovljena je asfaltna površina, formirano je 20-ak parkirnih mjesta, na dijelu ispred crkve izveden je uzdignuti plato opločen kamenom kanfanarom. Nadalje, postavljeno je pet novih stupova javne rasvjete, a ugrađena je i tzv. ambijentalna rasvjeta koja posebno naglašava arhitektonske elemente platoa, crkve i poslovne zgrade. Na dijelu uz poslovnu zgradu uzdignut je plato, a dio između parkirališta i uzdignutog platoa gdje je šterna, napravljen je u kombinaciji lijevanog asfalta i kamena kanfanara. Došlo je i do promjene u prometovanju tim područjem: Sva se vozila koja skreću kod pekare usmjeravaju na cestu koja vodi prema POS-ovim stanovima. Radove, koji su započeli prošle godine, izvodila je Zanatska zadruga Gradin.