Dvadeset novih skladbi

ČAnsone osvajaju Crekvinu

Andrej Petrak

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Najbolje skladbe pristigle na natječaj borit će se za četiri novčane nagrade. Nastupit će osam debitanata, od onih nešto starijih poput Branka Fućka i Jose Butorca, do onih mlađih kao što su Damir Kedžo, Lucija Rajnović...



KASTAV Dvadeset novih šansona očekuje publiku na jedanaestom izdanju ČAnsonfesta, Festivala čakavske šansone, što će u petak u 20.30 sati biti održano u živopisnom ambijentu povijesne kastavske Crekvine, u organizaciji Udruge Kanat, te uz podršku Grada Kastva i Kastafskog kulturnog leta. Pod idejnim i umjetničkim vodstvom Sanjina Mandičića i Saše Matovine, festival i ove godine nastavlja s koncepcijom usmjerenom k očuvanju čakavske besede.


– Zadovoljni smo da su autori sve bliže pogotku u sridu i što se tiče teme i forme. Radovi pristigli na natječaja su u duhu šansone i tematski i glazbeno pa će publika moći  čuti i zavičajne i socijalne i ljubavne šansone, rekao je Saša Matovina.


Sanjin Mandičić pozdravio je to što će na ČAnsonfestu ove godine nastupiti čak osam debitanata, od onih nešto starijih poput Branka Fućka i Jose Butorca, do onih mlađih kao što su Damir Kedžo, Lucija Rajnović i drugi.


Battifiacina premijera




Od zanimljivih skladbi Matovina izdvaja Battifiacinu »Nekorektnu kantatu za glas i orkestar u f-duru«, za koju je autor zamolio da se ne izvodi na radiju prije nego je premijerno otpjeva na festivalu.


– Pjesma je provokativna i sigurno će izazvati veliko zanimanje, a možda će izazvati i reakciju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, našalio se Matovina.


Izdvaja i šansonu »Ča su suzi (Kaj su suzi)«, duet Davora Grgurića i Duška Jeličića-Duleta, kao zanimljiv spoj izvornog delničkog dijalekta i čakavštine, te napominje da će ČAnsonfest po treći put imati međunarodni karakter dolaskom Danila Čekade iz Slovenije. Kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović zahvalio se Matovini i Mandičiću, pod čijim je vodstvom ČAnsonfest postao jedan od najozbiljnijih kulturnih proizvoda Kastva, te obećao da će Grad i u budućnosti čvrsto stajati uz festival. Jadranka Čubrić u ime HGU-a i HUZIP-a ističe vrijednost ČAnsonfesta, koji jamči da će šansona još dugo postojati u domaćoj glazbenoj industriji.


Novčane nagrade


Festival  prati CD u izdanju Grafik Studija Rijeka Roberta Kranjčića, a autor fotografija je Branko Kukurin Jani.


– Nastojali smo da festival vizualno bude prepoznatljiv kao autentični kastavski proizvod i mislim da smo uspjeli u tome. Za dizajn logotipa inspirirao nas je vjetrokaz s jedne stare kastavske šterne, na kojem su već bila slova »ča«, objasnio je Kukurin.


Najbolje skladbe borit će se za četiri novčane nagrade: za najbolji tekst, za najbolju skladbu – ČAnsonu, za najbolju interpretaciju i nagradu publike. O nagradi za najbolji tekst odlučuje stručni žiri: Mirjana Crnić Novosel, Jasna Gržinić, te čakavski pjesnici Đurđa Grujičić, Marija Trinajstić i Zoran Sušanj, dok će o nagradi za najbolju ČAnsonu i nagradi za najbolju interpretaciju odlučiti žiri  u sastavu: Željan Klašterka, Zvonko Varošanec, Kostadinka Velkovska, Albert Petrović i Tomislav Ritoša.


Voditeljica ČAnsonfesta bit će Irena Grdinić, a u revijalnom dijelu nastupit će gosti Jozefina i Đani Maršan, prošlogodišnji pobjednik ČAnsonfesta po mišljenju publike. Ulaznice po cijeni od 50 kuna, mogu se nabaviti u: Festivalskom uredu KKL-a, Agenciji New Sound Matulji, Antikvarijatu Ex Libris, Foto Reviji, Dallas Music Shopu i na webu www.mojekarte.hr. Festival će biti moguće u izravnom prijenosu čuti na valovima Radio Istre, a ČAnsonfest će odgođeno prenositi HTV, Kanal Ri i TV Istra.