Advent u Rijeci

Božićno-novogodišnji program u Rijeci bogatiji nego ikad

Ljiljana Hlača

Očekuje se da će gastro »cooking« manifestacija Tjedan bakalara i čokolade, koja starta 5. prosinca, privući najviše posjetitelja, a novost je i Art Advent na Trgu sv. Barbare



Nakon otvaranja klizališta »Morska pahuljica«, od sljedećeg tjedna započinje tradicionalni božićni sajam na Korzu i Art Advent Rijeka, a s njima Rijeka polako uplovljava u božićno-novogodišnji ugođaj.



Prema riječima Sonje Zgodić iz Promocije, kućice na Korzu u sklopu sajma nudit će autohtone proizvode, bit će upriličen sajam ugositeljskih kuća, mališani će se već od 2. prosinca u Kući Djeda Mraza moći s njime fotografirati, a bit će postavljen i lunapark. Ako u cijelu priču uključimo i štandove s Trga sv. Barbare, u centru grada bit će postavljeno oko tridesetak adventskih pultova. Drvene kućice nudit će i toplo vino u šalicama, koje su posebno dizajnirane za tu svrhu i na kojima je otisnut logo Rijeka Adventa 2014, a koje će se moći kupiti u TiC- u po cijeni od 15 kuna.



Svečarska atmosfera Rijeke osmišljena je pod projektnim nazivom Grada Rijeke, Turističke zajednice grada Rijeke i tvrtke Promocija – Rijeka Advent 2014. godine. Rijeka Advent ove godine donosi bogatiji program nego ikad, bit će tu svega i svačega, za svačiji ukus i dob. Uz već prepoznatljive događaje – ima i nekih noviteta. 

Frigane ribice




– Grad Rijeka u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeke posljednih deset, a osobito zadnjih pet godina nastoji poboljšati, unaprijediti, »brendirati« – Rijeka Advent 2014. godine. Stoga je ove godine naša želja bila da ono što smo do sada napravili, kako u onom sadržajnom smislu tako i u smislu vizualnog izgleda grada, napravimo jednu stepenicu više, rekla je Doris Šajn, izdvajajući dijelove programa koji su već dobili tradicionalni predznak. Uz paljenje lampica to je zasigurno doček Djeda Mraza (23. prosinca), zatim podjela friganih ribica (pripremit će se čak 4.000 ribica) te bakalara na gulaš za Badnjak te doček Nove godine. Ove godine posjetitelji na Korzu uplovit će u 2015. godinu s bendovima Jonathan, Parni valjak te The Beatles Revival Bend.


   Direktor TZ-a grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je da će zadaća Zajednice biti brendiranje pojedinih događaja kako bi riječki Advent postao prepoznatljiv po Hrvatskoj te kako bi privukao što veći broj posjetitelja u prosincu. Osobito je izdvojio gastro »cooking« manifestaciju Tjedan bakalara i čokolade, s kojom se starta 5. prosinca.


   – Od noviteta zasigurno je to Art Advent koji se održava na Trgu sv. Barbare, u sklopu kojeg će biti postavljeno oko desetak štandova, a na kojima će riječki kreativci izlagati i prodavati svoje umjetničke svečarske predmete, rukotvorine. Bit će to prigoda da posjetitelji kupe po koji suvenir, dar ili nakit za bor, istaknuto je.


Grad Rijeka ove će godine za božićno-novogodišnji ugođaj, postavljanje blagdanske dekoracije i osvjetljenja utrošiti sveukupno 343.695 kuna. Time je nastavljen trend rezanja troškova za blagdansko kićenje grada iz prethodnih godina. Lampice će se upaliti 5. prosinca, a što će popratiti prigodni glazbeno-scenski program i darivanje mališana. Ove godine centar grada krasit će jedan veliki bor te šest malih borova koji će biti postavljeni uz kućice.



   


Vlak Djeda Božićnjaka


Blagdansko ozračje, a na radost djece, i ove godine upotpunit će vlakić Djeda Božićnjaka koji počinje najpopularnijom riječkom šetnicom prometovati 5. prosinca. Ovo je, kako je istaknuo ravnatelj centra Rijeka Vladimir Rončević, deseta godina vlakića koji nikad ne kasni, a njegova je ruta ostala ista – od Jelačićevog trga pa do Jadranskog trga. Vozit će do 11. siječnja, od 10 pa do 13 sati odnosno od 16 do 19 sati.


   Treba naglasiti da će se u sklopu Rijeka Adventa održati niz glazbenih događaja (čak 20 koncerata), kazališnih predstava te niz umjetničko- plesnih nastupa.