Na Filozofskom fakultetu Riječka konvencija fantastike

15. Rikon: Počast književnosti, umjetnosti i znanosti

Ivor Balen

  – Znanstvena fantastika više nije budućnost, to je nešto što se događa svaki dan, jer svaki dan svjedočimo nečemu o čemu su naši roditelji samo sanjali, kaže Valentina Mišković



RIJEKA - Petnaesto izdanje Rikona, vjerojatno najneobičnije manifestacije u gradu, jučer i danas održava se u atriju Filozofskog fakulteta na Trsatu. Po uzoru na slične skupove u SAD-u, Rikon je svojevrsna konvencija ljubitelja znanstvene fantastike i fantasyja na kojoj se nizom programa nastoji popularizirati ove oblike ljudske aktivnosti i interesa, a uz sve to nezaobilazna je i zabava. 


   – Znanstvena fantastika više nije budućnost, to je nešto što se događa svaki dan, jer svaki dan svjedočimo nečemu o čemu su naši roditelji samo sanjali. Rikon je počast književnosti, umjetnosti i znanosti koja se bavi razvijanjem fantastike. Počeo je kao okupljanje skupine entuzijasta, a sada se skupi i po 700-800 ljudi, kaže Valentina Mišković, tajnica udruge »3. zmaj« iz Rijeke koja je organizator Rikona. Osim u Rijeci, ovakve manifestacije održavaju se po cijeloj Hrvatskoj, s nazivima kao što su Sferakon, Istrakon, Liburnikon, Domikon, Marsonikon… 


   – Negdje, gdje imaju više novca, naglasak je na atraktivnim predavanjima i gostima iz inozemstva, negdje na igrama, a u Rijeci nastojimo napraviti dobar miks jednoga i drugoga.




Dakle, kombinaciju alternativne edukacije sa zabavom, pri čemu smo ove godine uključili i programe za djecu, kaže Mišković. 


   Na »filozofskom« se jučer tako moglo vidjeti pojedince u povijesnim kostimima s mačevima, djecu s čarobnim štapićima, igrali su se kvizovi s nagradama, biralo najljepše kreacije i jelo ćevape s umacima domaće proizvodnje. Netko će reći – prava fantazija. U »ozbiljnijem« dijelu programa tijekom Rikona okupit će se znanstvenici, fizičari, astrofizičari, biolozi i ostali, s ciljem rasprave o aktualnim dostignućima znanosti. 


   – Samo u posljednjih godinu dana dogodilo se nekoliko izuzetno zanimljivih dostignuća, kao što su otkriće Higgsovog bozona, odlazak na Mars… Na Rikonu ćemo o svemu tome raspraviti, zaključila je Mišković. Svi zainteresirani na Rikon mogu još danas, ulaznica je 20 kuna, a za djecu do 14 godina besplatno.