Ultimatum

Rezultati Ine dobri, odnosi s državom hladni: Mađari poručuju da modernizacija riječke rafinerije ovisi o poreznoj politici

Bojana Mrvoš Pavić

Do kraja ove godine bit će dovršen prvi dio modernizacije u Rijeci /  NL arhiva

Do kraja ove godine bit će dovršen prvi dio modernizacije u Rijeci / NL arhiva

Na sudu su porezna potraživanja države prema Ini od oko 500 milijuna kuna, a bilo kakva investicija u uvjetima takve državne porezne politike teško da može biti isplativa, kazao je predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott



ZAGREB – Već je prije dva mjeseca, kako neslužbeno doznajemo, napravljena analiza koju je naručio nadzorni odbor Ine, izradila tvrtka Deloitte, a koja predlaže nekoliko scenarija za budućnost rafinerije u Sisku. Da je studija napravljena  potvrdio je jučer i predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott, ne iznoseći o njoj, međutim, nikakve detalje.


To će biti učinjeno, kazao je, tek kad se dioničari, dakle Vlada i MOL, dogovore što i kako dalje u Sisku. Aldott i dalje poručuje, međutim, da prostora za dvije rafinerije u Hrvatskoj nema, već samo za jednu, koja će raditi punim kapacitetom. Kako se dalo iščitati iz njegovih odgovora, međutim, i nastavak modernizacije riječke rafinerije ovisi o budućoj poreznoj politici države prema Ini.


Interes Vlade i MOL-a


Na sudu su, kazao je Aldott, porezna potraživanja države prema Ini od oko 500 milijuna kuna, a bilo kakva investicija u uvjetima takve državne porezne politike teško da može biti isplativa, kazao je. Riječ je o investiciji od oko 400 milijuna eura, a prema Ini postoji diskriminacijski porezni pristup, smatra Aldott.




Do kraja ove godine bit će dovršen prvi dio modernizacije u Rijeci, nakon čega treba biti donesena konačna odluka o tome što dalje, zaključio je prvi čovjek Ine. »Ne bi trebalo biti razlike između interesa Vlade i MOL-a kad je u pitanju ova investicija, no ona nam, prije svega, mora biti isplativa u kraćem roku, a ne na, primjerice, 30 godina«, Aldottov je svojevrsni ultimatum odaslan put Vlade, kad je modernizacija Rafinerije Rijeka u pitanju.


Iako smatra da za dvije rafinerije u državi nema mjesta te napominje kako Sisak negativno utječe na poslovanje Ine, doznajemo da je analiza Deloitta ipak pokazala kako se u Sisku isplati nastaviti s proizvodnjom nekih komponenti. Aldott, međutim, detalje analize ne želi iznositi dok se ne postigne  rješenje s Vladom RH.


Operativna dobit Ine u prvom polugodištu ove godine iznosila je 910 milijuna kuna, naspram 34 milijuna u prvoj polovici 2016. godine. Prerada u rafinerijama porasla je za 34 posto, rečeno je jučer na predstavljanju financijskih rezultata Ine, uz napomenu kako gubitak Siska, međutim, iznosi oko 160 milijuna kuna. Neto zaduženost Ine je na najnižoj razini u deset godina, kazao je Aldott, dodajući kako je Ina spremna na investicije u značajne projekte u sljedećih nekoliko godina. O kojim se projektima radi, nije kazao.


Proizvodnja stabilna


Nastavak modernizacije Rijeke u MOL-u ovisi, dakle, o poreznoj politici države, a Sisak je za MOL pak neodrživ, makar Deloitteova studija, neslužbeno, kaže da dio proizvodnje tamo treba ostati. Jedna od ideja je i proizvodnja biogoriva u rafineriji Sisak, no riječ je o investiciji koja može zaživjeti za najmanje četiri do pet godina, a rješenje je potrebno puno ranije.


Domaća proizvodnja sirove nafte je stabilna, kazao je Aldott jučer, proizvodnja plina u Jadranu je pala za 14 posto, ali je za šest posto porasla proizvodnja plina na kopnu.


Pitanje je li MOL i dalje zainteresiran za prodaju svojih dionica državi, Aldott nije želio komentirati, kao ni pitanje pregovara li MOL s nekim drugim o prodaji svojih dionica. Neslužbene informacije kažu da je za Inu zainteresiran ruski Gazprom, s kojim Mađari vode pregovore.