Uzorno

Rezime Europskih sveučilišnih igara: 9.773 noćenja, 30 tisuća obroka, 1.200 odličja

Ingrid Šestan Kučić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Ovogodišnje sportsko događanje u Rijeci i Zagrebu okupilo više od 6 tisuća sportaša, studenata iz 41 zemlje i s 398 sveučilišta



Ingrid ŠESTAN KUČIĆ


RIJEKA Najveće ovogodišnje europsko multisportsko natjecanje, Europske sveučilišne igre, u Rijeci i Zagrebu tijekom dva protekla tjedna okupilo je više od 6 tisuća sportaša, studenata iz 41 zemlje i s 398 sveučilišta. Uz 6 tisuća sportaša, kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rektor riječkog Sveučilišta prof.dr. Pero Lučin, to je sportsko događanje okupilo jednak takav broj i onih koji su bili uključeni u organizaciju, a sve je prošlo uzorno i kulturno, bez incidenata.


– Iako je riječ o događaju koji nije bio skup kao neki drugi sportski događaji kada bi se zbrojio sav trud koji su gradovi Rijeka i Zagreb uložili, kao i sveučilišta, onda bi došli do daleko veće količine uloženih sredstava, volonterskog rada i resursa, kazao je rektor.




S činjenicom da su Europske sveučilišne igre organizirane na zavidnoj razini složio se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je sumirajući uloženo u taj događaj istaknuo da je Grad Rijeka u projekt uključen od samih početaka, a posljednjih mjesec dana mnogobrojne su gradske službe i komunalna poduzeća radila 24 sata dnevno kako bi sve proteklo u najboljem redu.


– Iz proračuna smo izdvojili 3 milijuna kuna za Igre, no tome treba dodati poveći iznos novca koji se ne vidi kao trošak, a riječ je o dodatnom anagažmanu djelatnika gradskih ustanova i tvrtki, kao i o korištenju infrastrukture i logističkih usluga, kazao je gradonačelnik.


Obersnel je posebno pohvalio hrvatske studente sportaše koji su, kazao je, osvojivši 107 medalja pokazali ne samo da su dobri domaćini, već i sudionici Igara.


Ukupno je tijekom manifestacije podijeljeno 1.200 odličja, odrađeno je više od 5 tisuća sportskih borbi, kao i više od 200 tisuća minuta sportskih natjecanja. Samo u Rijeci, dodao je ravnatelj Studentskog centra Dinko Jurjević ostvareno je 9.773 noćenja u dva tjedna, a u istom tom razdoblju pripremljeno je 30 tisuća obroka. Efekti financijskog poslovanja, dodao je Jurjević, znat će se prilikom izrade obračuna za srpanj.


Glavni tajnik ESI-ja Marko Žunić sumirajući rezultate najvećeg sportskog događaja u povijesti Hrvatske istaknuo je da se ta manifestacija pripremala tri godine, a bez glavnih partnera, gradova i sveučilišta, Igre ne bi bile ostvarene. Ono što je kao trajni podsjetnik ostalo iza manifestacije, zaključio je, novoizgrađeni su studentski paviljoni u kampusu.