Festival ogorčio stanare

Revolt na Pećinama: Ritam s mora donio teror pijane mladeži i nesnosne buke

Srđan Brajčić

Navodno je ovdje bilo tri tisuće mladih, a samo su tri toaleta. Još popodne su počeli stizati s punim bocama i što mislite gdje su vršili nuždu, pitaju susjedi ukazujući na nesnosnu buku i neodaziv policije



RIJEKA Festival Ritam s mora, koji je minulog vikenda održan na plaži Grčevo na Pećinama, oduševio je posjetitelje, a istovremeno revoltirao susjede. Ogorčeni zbog, kako kažu, trodnevnog terora glasnih decibela i alkoholizirane omladine, najbliži susjedi kafića Pajol ispred kojeg se i održavao festival ponovo su negodovali. Zvali su i policiju i 112, ali su ih ove službe ignorirale. Onda su se okrenuli medijima.


Kažu nam na Pećinama da oni nemaju ništa protiv zabave i omladine, ali staviti goleme zvučnike na ponton, okrenuti ih prema njihovim prozorima, pa onda iz njih puštati nesnosnu buku koja nema baš nikakve veze s muzikom, izvan je svake pameti. Povrh svega, negoduju stanari istočnog dijela Pećina, organizacija je bila loša, što ilustriraju dojmom da za posjetitelje festivala nije bilo dovoljno toaleta. Posljedice tog organizacijskog propusta, žale se, osjećaju i danas.


Svi ignoriraju



Na Pećinama upozoravaju i na to da su se prije petnaestak dana suočili s grupom nasilnika.




– Njih nekoliko udaralo je po ovoj baji za smeće, pokušali su je odgurati i prevrnuti. Kad smo ih pokušali spriječiti u divljanju, nasrnuli su na nas, htjeli su na tući. Pobjegli smo u zgradu, ali su svejedno pokušali provaliti. Intervenirala je policija, bila je i hitna. Nema ovdje više mira. Kako smo vidjeli, ovih dana nije baš bilo policije, žale se na Pećinama. 



– Navodno je ovdje bilo tri tisuće mladih, a samo su tri toaleta. Omladina bi još popodne počela pristizati s punim bocama i što mislite gdje su vršili nuždu. Neki su i u mome dvorištu; sutradan je ono nalikovalo pravom svinjcu, ozlojeđeno će Koraljka, dok njezini prvi susjedi Jasna, Irma, Ivo i Marijan jednako govore.


Objašnjavaju nam da već godinama imaju problem s bukom pjeskarenja iz brodogradilišta »Viktor Lenac«, k tome sada galama stiže i s druge strane, pa kažu da će zbog svega toga oboljeti na živce.


– Godinama upozoravamo, pa i preko Mjesne zajednice, da se u Lencu pjeskari protivno svim zakonima i propisima, ali uporno nas ignoriraju. Sada čujemo da bi se ovaj festival na plaži Grčevo trebao održavati nekoliko puta tijekom ljeta, što nećemo dopustiti. Jer, to što se tamo događalo nema nikakve veze s glazbom i zabavom; bilo je to najobičnije jednolično lupetanje, sam neki »tum-tum«, kao da uzmete bačvu i mlatite po njoj, koje nam nije dalo danima spavati. Kada bi u dva ujutru konačno završila ta njihova muzika, onda bi do ranog jutra još slušali svakojaki šušur. A te omladine svuda je bilo, tu se penjali po garaži, skakali su u okućnice, negoduje Marijan i zatim poziva susjedu Teu za koju kaže da je bila na prvoj crti bojišta.


Nema uvjeta


– Od te njihove muzike stakla su nam vibrirala, a kuća se tresla. Od silne buke nismo mogli gledati televiziju. Oka nismo sklopili sve do jutra. I mi smo bili mladi, znali smo se zabaviti, ali ovo nije bila zabava. Omladina danas izlazi u jedanaest sati, a naši su plesnjaci u to vrijeme već završavali. Čujem da je bila i neka ekološka akcija, ali sutradan je ovdje bila jedna gomila smeća, a da vam o smradu ne govorim, veli Tea koja kaže da ne razumije današnju mladež.


Na Pećinama se ne prestaju čuditi da je netko mogao dopustiti da se ovaj festival održi na lokaciji koja za to nema nikakve uvjete. Također upozoravaju mjerodavne da oko plaže Grčevo žive uglavnom stari i bolesni, pa su zbog toga ljuti i na gradonačelnika Vojka Obersnela. Pitaju ga zar nema mjesta u svim onim napuštenim halama i tvornicama u Rijeci. 


– Postoji i Molo longo, zar nije i tamo neki ponton, pa neka rade zabavu. Tamo nikome neće smetati. Pećine su mirna lokacija, posve je neprikladna za ovakve događaje i brojne posjetitelje, poručuju s Pećina i zaključuju da ovaj festival nije nikakav preporod Rijeke.