Doprinos suradnji

Rektorici priznanje ‘Krunoslav Sukić’

Ingrid Šestan Kučić

Prof. dr. Snježana Prijić Samaržija / Foto  Vedran KARUZA

Prof. dr. Snježana Prijić Samaržija / Foto Vedran KARUZA

Riječ je o vrijednom priznanju koje već jedanaest godina dodjeljuje Centar za mir, nenasilje i ljudska prava



RIJEKA  Rektorici Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježani Prijić Samaržiji jučer je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku uručeno Priznaje »Krunoslav Sukić«. Riječ je o priznanju koje već jedanaest godina dodjeljuje Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, a dodjeljuje se za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava.


Rektorici riječkog Sveučilišta priznanje je dodijeljeno za vrijedan doprinos prepoznavanju potrebe te otvaranje prostora i ozračja suradnje akademske zajednice s društvom u procesima izgradnje, očuvanja i unapređivanja mira. Priznanjem se ujedno daje podrška novoosnovanom Centru za studije mira i konflikata u Rijeci.


– Kada nešto radite s dubokim uvjerenjem da je ispravno i potrebno, a to je učiniti sve što s obzirom na svoju trenutnu poziciju možeš na razumijevanju i razrješavanju izvora konflikata i širenju tolerancije i nenasilja, onda je važno da dobijete potvrdu relevantnih ljudi. Od kada sam došla na poziciju rektorice, pokušavam realizirati davnašnju ideju da se na razini sveučilišta osnuje institucijsku jedinicu za pitanja ljudskih prava, javne upotrebe uma radi proširenja prostora slobode i razumijevanja uvjeta mira i sukoba. Tražili smo i našli akademske partnere u Norveškoj, Irskoj, Njemačkoj, Izraelu, Južnoj Koreji, ali i s Balkana, koji su nam pomogli u razumijevanju da je upravo neznanje najnasilniji element u društvu, kazala je rektorica.




Dodajući da institucije trebaju biti angažirane jer imaju mogućnost doprinositi javnom dobru, prof. dr. Prijić Samaržija je istaknula da vrline javnih institucija shvaća puno šire od učinkovitog upravljanja i ispunjavanja indikatora, pa čak i šire od ključnog posla kultiviranja kvalitete i autentičnosti akademskog rada.