Nautički kapaciteti

Rekonstrukcija luke: Kraljevica ulazi u ljeto s pedesetak novih vezova

Orjana Antešić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Pontonski vezovi koji će s kopnom biti povezani betonskom pasarelom moći će prihvaćati plovila do 15 metara dužine. Cijene vezova bit će poznate za desetak dana, ističe Marin Jureša iz tvrtke SkyDeal



KRALJEVICA Do početka ljeta i tradicionalne regate krstaša, nautički kapaciteti u Kraljevici trebali bi biti bogatiji za pedesetak novih vezova, ako je suditi prema najavama odgovornih iz tvrtke SkyDeal koja je koncesionar i investitor aktualnih zahvata na dijelu ispod stare bolnice u Kraljevici.


Radi se o pontonskim vezovima koji će s kopnom biti povezani betonskom pasarelom, u dužini od oko 100 metara, a moći će prihvaćati plovila do petnaestak metara dužine.


   Voditelj ovog projekta u SkyDealu Marin Jureša kaže da bi radovi trebali biti završeni do konca svibnja, a najkasnije do sredine lipnja novi pontoni i komercijalni vezovi u tom dijelu kraljevičke luke trebali bi biti u funkciji.   

Velik interes


Radit će se o cjelogodišnjim vezovima, no koje će biti cijene još se ne zna. Jureša objašnjava da ih još nisu do kraja definirali, ali bi i to trebalo biti poznato za desetak dana kada će im, najavljuje Jureša, startati web stanica, na kojoj će onda oglasiti i cjenik.




   – Kao što smo i predvidjeli, interes za novim vezovima je velik, imamo upite, kako od domaćih vlasnika brodica, tako iz iz inozemstva, napominje Jureša.


   Prema njegovim navodima, obalni pojas ispod stare bolnice, koji je također u građevinskim zahvatima, bit će uređen i doveden u prvobitno stanje.


   Tvrtka SkyDeal Marin, čije je sjedište u Šibeniku, a osnovana je mještovitim slovačko-ukrajinskim kapitalom, nositelj je još jedne koncesije – u dijelu luke Bakarac, gdje bi trebala niknuti marina sa stotinjak vezova. Jureša ističe kako u taj financijski zahtjevniji projekt kreću sa pripremama odmah nakon što završe vezove u Kraljevici, a plan im je nastojati to realizirati do konca godine.   

Radna mjesta


Projekt zaživljavanja koncesioniranih područja u Kraljevici i Bakarcu, naime, prema navodima Jureše, »težak« je oko pet milijuna eura od čega će u aktualne zahvate i gradnju novih pontonskih vezova u Kraljevici biti uloženo između šest i sedam milijuna kuna.


   – Naše su projekcije da ćemo realizacijom projekta novih nautičkih vezova u Bakarcu, zajedno sa svim pratećim sadržajima koje tamo planiramo, na tom i lokalitetu Kraljevica zaposliti između 15 i 18 ljudi, objašnjava Jureša te dodaje da će nekoliko njih sada angažirati u Kraljevici.