Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. listopada 2019.
Kićenje grada

Recesijski skromno: Za riječko blagdansko ruho 412 tisuća kuna

Ovako je bilo lani / Foto Sergej DRECHSLER
Ovako je bilo lani / Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 16. studeni 2011. u 9:20 2011-11-16T09:20:31+01:00

Lampice će svijetliti od 5. prosinca do 8. siječnja, praznicima i vikendom neprestano, a ostale dane od 5,30-8,30 te od 15,30-23,30

RIJEKA Grad Rijeka osigurao je za kićenje grada povodom božićnih i novogodišnjih blagdana 412.000 kuna, a pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević pojasnila je da je riječ o iznosu koji je jednak onom prošlogodišnjem, te da to znači da će blagdansko ruho i ovaj put biti recesijski skromno. Prema troškovniku najviše će se izdvojiti za radove na kićenju, a za što je u tijeku javni natječaj. Riječ je o iznosu od 300.000 kuna. Za nabavu materijala za dekoraciju osigurano je 29.000 kuna, programiranje i održavanje opreme za dekoraciju 50.000 kuna, za utrošak struje za rasvjetu i ostale usluge 25.000 kuna, te za atestiranje elektro instalacija 8.000 kuna. 
   

Novogodišnji vatromet

Miličević je najavila da će grad biti okićen od 5. prosinca 2011. godine do 8. siječnja 2012. godine. Praznicima i vikendom lampice će svijetliti neprestano, a u ostale dane od 5,30 sati do 8,30 sati, te od 15,30 sati do 23,30 sati. 

Glazbeni program kao naknada

Inače, Grad Rijeka na javnom natječaju oglasio je postavljanje štandova bez naknade. Zanimalo nas je kako to da u ovo doba krize Grad Rijeka ne želi zaraditi neku kunu.

– Grad natječajem daje javnu površinu bez naknade zato što će obaveza onoga tko dobije pravo postave štandova biti da organizira i financira zabavni i glazbeni program pod nazivom Prosinac u Rijeci. Troškove organizacije tog programa do unazad tri godine snosio je Grad, no procjena je, upravo iz iskustava prethodnih godina, da troškovi prigodnog programa u trajanju od 25 dana s tehničkom logistikom razglasa, rasvjete, montaže i demontaže pozornice, strujnih priključaka i utroška električne energije, osiguranja i drugih troškova – prelaze moguću zaradu od  zakupa javne površine. Stoga se ovakav model primjenjuje već tri godine, navela je voditeljica kabineta gradonačelnika Doris Šajn.

    – Za kićenje koje će u središtu grada započeti sljedećih dana u potpunosti će se koristiti postojeća oprema koja će se servisirati u smislu izmjene neispravnih žarulja, grla, kabela i slično. Oprema za kićenje Korza i okolnih pješačkih površina kupljena je 2007. godine, dok je oprema kojom se kite ostali prostori kupljena još ranije. Oprema koja se nabavila 2007. godine izrađena je s LED lampicama, pogodna je, gotovo u cijelosti, za korištenje kroz duži niz godina s karakteristikama brzospajajućeg sistema, za sve vremenske uvjete, s nisko toplinskim isijavanjem, uštedom energije i visokim stupnjem osvijetljenosti. Obim i način kićenja su u potpunosti isti kao i prošle godine. U prvim minutama nove godine ispaljivat će se vatromet s pozicije lukobrana, a za realizaciju je zadužen Ured Grada, izjavila je Miličević.    

Donirana jelka

Ipak, ove godine Rijeka će biti bogatija za jednu jelku u odnosu na lani, a koja će se postaviti na Titovom trgu.  
  – Jelku nam je donirao Ante Milošević iz Praputnjaka pa mu se zahvaljujemo, kazala je Miličević.  
  Na Korzu će i ove godine biti postavljeni štandovi od 5. prosinca do 29. prosinca, a taj posao kao jedini ponuđač na natječaju dobila je, kao i prošle godine, tvrtka Promocija. Ukupno je predviđena postava 25 štandova površine šest kvadrata raspoređenih u grupe, te jednog većeg štanda površine 25 kvadrata s četiri barska stola za ugostiteljstvo. Dva štanda nisu predviđena za prodaju, već će se oni koristiti za programe u organizaciji Grada, prije svega za prigodne aktivnosti udruga odnosno civilnoga društva. Odabrani ponuditelj je u obvezi organizirati prigodni program u vidu koncerata i drugih sadržaja na pozornici između zgrade Pošte i Robne kuće Ri, a on uključuje nastupe grupa Senzorz i Pasi, Keops, klapa Grobnik, Sklad, dječjih zborova Tratinčice, Male Tratinčice, Toretta, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, grupe Dosh Lee, Gradske glazbe Trsat te grupe Aurora.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.