Europski zeleni tjedan

”Raznolikost je bitna”: Na mostu kod hotela Continental otvorena edukativna putujuća izložba

Ljiljana Hlača

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA »Pojedinac može činiti razliku, no zajedno možemo promjeniti svijet«, »Bilo kuda pošao pazi na čistoću okoliša« ili »Zemlja bez stabla je isto što i pizza bez sira« – samo su neke od poruka koje su otisnute i mogu se pročitati na drvenim paletama koji su postavljene na mostu kod hotela Continental. Riječ je o edukativnoj i putujućoj izložbi »Raznolikost je bitna« koju je postavio, osmislio i otvorio Prirodoslovni muzej Rijeka u suradnji s Gradom Rijeka, a sve u okviru obilježavanja Europskog zelenog tjedna. Autori izložbe su Marin Krinčić i Nadia Dunato Pejnović, a izložba je nastala 2015. godine kao rezultat europskog projekta Museumcultour.


Kako je na otvorenju istaknula autorica izložbe, Nadia Dunato Pejnović, cilj projekta je ukazati na važnost raznolikosti unutar vrsta, između vrsta i raznolikost samog ekosustava.


– Svi u sustavu su povezani i, ako se naruši njihova ravnoteža, to utječe na kvalitetu života – naglasila je Nadia Dunato Pejnović. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je rekao da je ovo područje, ako ga se sagleda, s aspekta bioraznolikosti uistinu bogato životnim vrstama i to zahvaljujući rijekama, moru i planinama koji nas okružuju.




– Izložba ukazuje na potrebu na promišljeno djelovanje u prirodi što je bitno kako bi se bioraznolikost održala, pa time i život – kazao je gradonačelnik.