Sveučilišni kampus

Raste studentski grad: Tri paviljona bit će izgrađena do 15. svibnja 2016.

Ingrid Šestan Kučić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Paralelno se radi na sva tri objekta, a prvi će biti gotov paviljon 1. Krenuli smo i s unutarnjim radovima, a radi se svaki dan, osim nedjelje, od 7 do 17 sati, kaže šef gradilišta Zoran Poljak, dodajući da jedini problem izvođačima predstavlja bura pa čak i kad je samo umjerena



RIJEKA  Svakodnevno šezdestak građevinskih radnika pod vodstvom tvrtke Lavčević d.o.o. radi na izgradnji tri paviljona studentskog smještaja u koje će iduće godine useliti 754 studenta zbog kojih će Sveučilišni kampus na Trsatu, kako je i predviđeno, živjeti 24 sata dnevno. U svakodnevnim radovima na gradilištu, tik uz zgradu restorana Kampus, ne ometa ih, kaže šef gradilišta Zoran Poljak, ništa osim bure. Sunce, živa u termometru iznad 30 Celzijevih stupnjeva ili pak kiša – ništa od toga ne zaustavlja radove, ali kada krene bura nastaju problemi, jer kako priča Poljak, ako je umjerena ne može se raditi, a kada je olujna stvara štetu.


– Paralelno se radi na sva tri objekta, a prvi će biti gotov paviljon 1. S njim smo najdalje odmakli u gradnji. Krenuli smo i s unutarnjim radovima, a radi se svaki dan, osim nedjelje, od 7 do 17 sati i ako treba ostati nešto završiti onda i dulje, kaže Poljak.


Betonska fasada


Tri zgrade studentskog smještaja, dodaje, upravo će zbog većeg opterećenja vjetra i poznatog problema s padanjem fasada u Sveučilišnom kampusu imati fasadu od betonskih ploča, koja će tek djelomično biti limena te će vanjštinom podsjećati na objekt prehrane u čijem susjedstvu i niču paviljoni. Završetak radova, ističe pak prorektorica za investicije i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Nevenka Ožanić, predviđen je za 15. svibnja iduće godine, a nakon toga slijedi opremanje objekata namještajem, informatičkom opremom i sitnim inventarom. Ukupna vrijednost investicije je 175 milijuna kuna, a gradnju paviljona sa 754 ležaja i ukupne površine 18.431 četvornih metara financira Europski fond za regionalni razvoj.




– Prvi korisnici objekata će biti sudionici Europskih studentskih igara koje će se održati u srpnju iduće godine, a početkom nove akademske godine u objekte će biti smješteni studenti Sveučilišta u Rijeci. U ovom se tjednu izvode radovi na armiranobetonskoj konstrukciji i osnovnim trasama instalacija. Radovi na konstrukciji su izvedeni preko 70 posto i očekujemo dovršenje početkom rujna. Intenzivno se radi na svim pripremama za početak radova na fasadi  i aluminijskoj bravariji, kako bi se prije zime objekti zatvorili i omogućilo nesmetano odvijanje unutarnjih završnih radova. Za sada je sve u skladu s hodogramom koji smo od Izvođača radova dobili, zajedno s ponudbenim troškovnikom i nema probijanja rokova. Zbog toga očekujemo završetak gradnje u predviđenom roku, kaže prorektorica.


Prateća infrasturktura


Dodajući kako se radi o prvoj fazi projekta »Studentski smještaj na Kampusu Sveučilišta u Rijeci«, prof. dr. Ožanić ističe da projekt ne obuhvaća samo gradnju tri paviljona, već i prateće infrastrukture, a korisnik svega bit će akademska zajednica, odnosno studenti sveučilišnih sastavnica, odjela i centara, sudionici sveučilišnih ljetnih škola i sveučilišnih programa te gostujući profesori i znanstvenici.


– Vrijednost ugovorenih građevinsko-obrtničkih radova je 117.795.545 kuna s PDV-om. Ukupni iznos svih troškova iznosi 175.025.096 kuna s PDV-om što osim gradnje paviljona uključuje i opremanje triju paviljona studentskog smještaja, gradnju prateće infrastrukture, projektantski i stručni nadzor nad izvođenjem radova i druge izravne i neizravne troškove. Osim samih zgrada studentskog smještaja, potrebno je izgraditi neophodnu infrastrukturu kojom prolaze toplovodi, struja, hladnovod, sve instalacije, kanalizacija i ostali priključci neophodni za funkcioniranje zgrada, napominje prof. dr. Ožanić.


Budući paviljoni bit će peterokatnice, a uz prizemlje paviljoni 1 i 2 imat će i suteren. Paviljon 1, u čijoj se izgradnji do sada najviše odmaknulo, imat će 65 blokova dvokrevetnih soba, 32 jednokrevetne sobe, 5 soba za invalide, a na ukupnoj površini od 6.739 četvornih metara svoj će krevet naći 297 studenata.


– Blok sobu koristit će četvero studenata. Blok se sastoji od dvije sobe, ulaznog prostora, kupaonice, wc-a, kuhinje i loggie, a ukupna je površina 46,5 četvornih metara. Od posebnih sadržaja u paviljonu 1 nalazit će se trim kabinet s popratnim sadržajima, površine 550 četvornih metara, kao i prostor za bicikle, najavljuje prorektorica.


Nastavnički apartmani 


Paviljon 2, slične ukupne površine od 6.782 četvorna metra, također će imati 65 blokova soba i 5 soba za invalide, ali i 24 apartmana za nastavnike te će objekt raspolagati s 289 ležajeva, a od posebnih sadržata taj će paviljon imati učionice te prostor za bicikle.


Površinom najmanji paviljon 4 imat će 168 ležajeva raspoređenih u 42 bloka dvokrevetnih soba, a na 4.909 četvornih metara smjestit će se i tehnički pogon, centralna praonica rublja, samoposlužna praonica za studente sa strojevima na žetone, kao i studentski centar sa svim svojim sadržajima, od ureda ravnatelja do studentskog servisa, koji će i upravljati svim objektima.


Navodeći kako je opći cilj projekta osiguranje pristupa visokom obrazovanju za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa uz unaprjeđenje infrastrukture studentskog smještaja i povećanje konkurentnosti obrazovne infrastrukture na Kampusu optimalnom kombinacijom objekata i sadržaja, prof. dr. Ožanić zaključuje da će projekt izgradnje tri paviljona osigurati i dostupnost usluga i sadržaja koji su studentima potrebni prema EU standardima, a osigurat će se studentski smještaj za 40 posto studenata koji dolaze na studij u Rijeku, te će se omogućiti jednakost studenata u programima razmjene u cilju veće integracije u Europski istraživački prostor.