Tradicija

Raspjevani koledvari Kastavcima poželjeli sve najbolje u Novoj

Slavica Kleva

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Čestitari predvođeni raspjevanim glasovima Muške klape Kastav krenuli su po kućama od ranih jutarnjih sati, obišli gotovo svaku kuću, te zakucali i na vrata gradonačelnika Mateja Mostarca



KASTAV – Dvadeset šestu godinu zaredom su Kastav, njegove stanovnike u selima i naseljima tradicionalno jučer koledvali kraljevi Melkior, Baltazar i Gašpar. Čestitari predvođeni raspjevanim glasovima Muške klape Kastav krenuli su po kućama od ranih jutarnjih sati, a oko podneva su pokucali na vrata župnika vlč. Marinka Kajića pa ispred crkve sv. Jelene Križarice zapjevali “Slava na nebu se pjeva”.


Baltazar (Zlatko Vičić), Gašpar (Saša Matovina) i Melkior (Tin Čubranić) zajedno s ostatkom klape ubrzo su zakucali na vrata nekadašnje gradonačelnice Sonje Brozović Cuculić i njezina supruga Saše koji toplim prijemom i gostoljubivošću nisu krili zadovoljstvo što su im koledvari došli.



– To je stara užanca u Kastvu, da tri kraji obahajaju poznatije familije i uz čestitke požele sve najbolje za Božić i Novo leto, ali i da celo leto bude dobro, kazala je “gospodarica” Brozović Cuculić, natočivši koledvarima crno vino te je “dobrom rukom”, odnosno donacijom napunila škrabice kraljeva kako bi godina bila “dobre krvi” i “zdrava”.




“Na Tri kraji treba saki da pije crno vino. Kuliko na Tri kraji vina popije, tuliko krvi će dobit”. Zapjevali su koledvari “Tri kralja jahahu”, “Kad za Učkun sunce zajde”…


Gašpar je zahvalio na gostoprimstvu, istaknuvši da se kastavski koledvari razlikuju upravo po starim napjevima.


“Stoga hvala kastavskom župniku Andriji Marotu Jurjeniću iz 19. stoljeća koji je prvu koledvu koja započinje stihovima “Slava na nebu se pjeva” napisao, a mi članovi Muške klape Kastav, upravo tu verziju izvodimo tijekom običaja koledvanja, kazao je Gašpar.



Nakon kratke okrepe u domu obitelji Brozović-Cuculić, koledvari su stigli i do doma Milivoja Jelovice, koji je zapravo bio inicijator obnovljenog običaja potkraj devedesetih godina prošlog stoljeća kao predsjednik Kulturno-prosvjetnog društva Istarska vila iz Kastva, a u okviru kojeg je djelovala i Muška klapa Kastav.


Obitelj Jelovica je topla srca primila koledvare koji su zapjevali “Pod orehon”. Potom su se koledvari uputili u daljnje pohajanje Kastavštinom, a u poslijepodnevnim satima stigli i na kućni prag gradonačelnika Mateja Mostarca.