Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Božić je judi

Raspjevani jubilej vremešne manifestacije: Toplina glazbe zagrijala Korzo

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 27. prosinac 2014. u 10:14 2014-12-27T10:14:45+01:00

Okrugli rođendan najstarijeg koncerta božićnih skladbi u Hrvatskoj uveličali su izvođači koji su sudjelovali i u Božić je judi poput Karin Kuljanić, Duška Jeličića i Davora Tolje

RIJEKA » »Božić je judi«, tradicionalni koncert koji se redovito održava svakog prosinca, pa tako i ove jubilarne sad već 20. godine po redu, održan je na riječkom Korzu, na pozornici smještenoj između glavne gradske pošte i robne kuće Ri, tamo gdje je prije dvadeset godina i započela priča o ovom koncertu božićnih skladbi, najstarijem takve vrste u Hrvatskoj. Koncert su ove prve prave zimske večeri, kad se temperatura spustila niže negoli proteklih dana, otvorili Duško Jeličić Dule, Mario Battifiaca i Damir Kedžo uz pratnju orgulja i HGU brass kvinteta izvevši skladbu »Radujte se narodi«.

Hit do hita

Skladbu »Pjevajmo braćo kršćani«, uvodnu duhovnu koračnicu i svečanu narodnu pjesmu »Mantinjada, zdravo tilo Isusovo« izveli su sopci Vedran Petrović i Marko Župan iz KUD-a Ive Jelenović iz Dobrinja. Uslijedili su božićni i blagdanski evergreeni: »Tiha noć« u izvedbi Damira Kedže, »Viflijemi novina« – tradicionalna ukrajinska s glasovnim potpisom Alena Polića i ansambla Kaljina a cappella, »U se vrime godišća« izvela je Katja Budimčić Sabljar uz pratnju Aleksandara Valenčića na orguljama, a »Dobro večer bog da« izvela je muška klapa Kastav a cappella koja je izvela i »Tri kralji jahahu«, Žanil Tataj otpjevao je u svom osebujnom stilu »Kyrie Eleison«, a potom Marko Tolja skladbu »Veselje ti navješćujem«. Pjesmu »Veseli se majko Božja« izvele su članice ženske klape Luka a cappella kao i legendarnu »Little Drummer Boy«. »O, Tannenbaum« otpjevao je Saša Matovina, a potom Davor Tolja i Katja Budimčić Sabljar pjesmu »Na Badnju večer«. Karin Kuljanić pripala je čast da interpretira legendarnu skladbu »Bijeli Božić«, a uslijedile su i »Have Yourself a Merry Little Christmas« u izvedbi Dine Antonića, a zatim »I'll be Home for Christmas« u izvedbi Marka Tolje.

Čestitka

Za kraj koncerta izvedena je legendarna pjesma »Božić je judi« Dražena Turine Šajeta koju su izveli Karin Kuljanić, Mario Battifiaca i Duško Jeličić Dule uz pratnju vrsnog benda. Čestitku glazbenika brojnoj publici na Korzu u ime svojih kolega uputio je Saša Matovina.

   Instrumentalna pratnja koncerta bio je HGU band u sastavu: Zoran Saulig na klavijaturama, Zvonimir Radišić na gitari, Dino Ivelja na bas gitari, Sandro Legan na bubnju, te Zvjezdan Ružić na klaviru i Aleksandar Valenčić na orguljama. Voditelji programa bili su Jadranka Čubrić i Ivica Vrkić. Bila je to hladna prosinačka večer, na »Stipanje«, koju je glazbena čarolija uspjela zatopliti i tako ugrijati sve one koji su koncert pratili uživo na prohladnom Korzu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.