Smanjili smrtnost

Rang lista hrvatskih bolnica: Riječki KBC skočio s pretposljednjeg na drugo mjesto

Ljerka Bratonja Martinović

U HZZO-u  su zadovoljni  listom uspješnosti i kvalitete bolnica / Foto S. DRECHSLER

U HZZO-u su zadovoljni listom uspješnosti i kvalitete bolnica / Foto S. DRECHSLER

Riječka je bolnica krajem 2014. godine sa 66 bodova bila plasirana prilično loše, na predzadnjem mjestu u svojoj skupini. U odnosu na siječanj ove godine značajan je napredak postigao i KBC Sestara milosrdnica



ZAGREB  Ako se zanemare dotrajale zgrade i loša klimatizacija, riječki KBC drugi je u Hrvatskoj po pokazateljima uspješnosti i kvalitete kojima se mjeri kvaliteta rada pojedine bolnice, a odnose se na broj pacijenata po liječniku, stopu smrtnosti, postotak liječenja u dnevnoj bolnici, stopu bolničkih infekcija…


U odnosu na siječanj ove godine, osim KBC-a Rijeka značajan je napredak postigao i KBC Sestara milosrdnica, koji se kvalitetom liječenja svojih pacijenata probio na prvo mjesto u skupini bolnica prve kategorije. KB Dubrava najlošija je bolnica u toj kategoriji.  


Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), u drugoj kategoriji bolnica, u koju ulazi pet općih bolnica i KB Sveti Duh, u prvih šest mjeseci 2015. godine najviše su  pokazatelja zadovoljili KB Sveti Duh i OB Varaždin, a najmanje OB Dubrovnik. Požeška bolnica i dalje je vodeća među općim bolnicama treće kategorije, dok su OB Gospić i OB Zabok na začelju liste uspješnosti. Najveći je napredak u četvrtoj kategoriji zabilježen u OB Našice, a najslabiji u OB Ogulin, koji je zamijenio kninsku bolnicu na dnu HZZO-ove ljestvice uspješnosti i kvalitete. 


Efikasnost liječenja




Ukupno gledano, hrvatske su bolnice u lipnju imale ukupno 95 zadovoljenih pokazatelja uspješnosti i kvalitete, što je za oko 40 posto više nego u siječnju ove godine, kada ih je bilo zadovoljeno 68. 


Drugim riječima, bolnice su uspjele smanjiti smrtnost i bolničke infekcije te povećati broj liječenih pacijenata, osobito u dnevnoj bolnici. Oko efikasnosti liječenja najviše su se u proteklih pola godine potrudile bolnice druge kategorije, koje su na listi uspješnosti u startu stajale prilično loše. Riječ je o skupini bolnica u kojima su zadarska i pulska bolnica, bolnice u Dubrovniku i Slavonskom Brodu, a povećanje broja zadovoljenih pokazatelja uspješnosti u toj skupini za čak 100 posto predvodile su KB Sveti Duh i OB Varaždin.  


Riječka je bolnica krajem 2014. godine sa 66 bodova bila plasirana prilično loše, na predzadnjem mjestu u svojoj skupini, dok su zadnja mjesta zauzimali KB Dubrava i KBC Osijek. KBC Sestara milosrdnica imala je tada 75 bodova, a zajedno s riječkim KBC-om uspjela je do lipnja premašiti rezultate dotad najboljeg KBC-a Split, koji je imao 93 boda. 


Cijeli tekst u tiskanom izdanju Novog lista…