Pad prihoda

Radnicima Metisa plaće smanjene za pet posto

Marinko Glavan

Uprava otklanja bilo kakvu povezanost te odluke s uhićenjem suvlasnika tvrtke Petra Pripuza, već ukazuje da je pad prihoda izravno povezan s padom industrijske proizvodnje u Rijeci



RIJEKA  Radnicima Metisa umanjena je plaća za pet posto, odlukom uprave, odnosno direktora društva Jerryja Pajića, koji je radnicima smanjio stimulativni dio plaće.


Poznata riječka tvrtka za skupljanje i reciklažu ostataka i otpada, čiji većinski paket dionica drži C.I.O.S., u djelomičnom vlasnišvu nedavno uhićenog Petra Pripuza, u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila manje prihode od planiranih, i prema Pajiću, to je jedini razlog smanjenju stimulativnog dijela plaće.


Direktor je otklonio bilo kakvu povezanost odluke o smanjenju plaća s Pripuzovim uhićenjem, kazavši kako je pad proizvodnje i prihoda izravno povezan s padom industrijske proizvodnje na području na kojemu Metis djeluje.




  – U metalnoj industriji taj je pad posebno izražen, budući da u prostoru bivšeg Brodogradilišta Kraljevica nije bilo većih aktivnosti, a smanjena je proizvodnja i u »3. maju«. Kako poslovanje Metisa izravno ovisi o proizvodnji u metalnoj i drugim industrijama, došlo je i do pada naše proizvodnje. Zbog toga je odlučeno da se stimulativni dio plaće, koji je unatrag nekoliko godina bio povećan za 25 posto, sada smanji za pet posto, što je u skladu s Kolektivnim ugovorom, a o svemu smo razgovarali i s predstavnicima Sindikata metalaca Hrvatske, kojima smo objasnili situaciju. Želim naglasiti da je Metis i dalje vrlo stabilna tvrtka, te da nije bilo nikakvih kašnjenja u isplati plaće, koja u prosjeku iznosi oko šest tisuća kuna, a radnicima je i ove godine isplaćen regres za godišnji odmor, uskrsni dodatak, te poklon za djecu, kazao je Pajić.


  U Metisu je jučer bio predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Branko Kužet, koji je potvrdio da je odluka uprave u skladu s odredbama Kolektivnog ugovora za Metis, prema kojemu se plaća radnika sastoji od osnovice koja se određuje prema zahtjevnosti radnog mjesta, stimulativnog dodatka, te pripadajućih dodataka za godine staža, prijevoz i ostala prava.


  – Prihodi tvrtke pali su za deset posto u prvih devet mjeseci ove godine, zbog čega je poslodavac umanjio plaću, odnosno stimulativni dio plaće koji prema Kolektivnom ugovoru iznosi između pet i deset posto, ovisno o rezultatima poslovanja. Smanjenje plaće, odnosno stimulativnog dodatka, u tom je smislu u potpunosti u okvirima važećeg Kolektivnog ugovora, zaključio je Kužet.


  Metis zapošljava 155 radnika, a ukupno planirani prihodi za ovu godinu, prema izvještaju o poslovanju objavljenom na web-stranicama tvrtke, nešto su manji od 250 milijuna kuna. Iako su manji nego prošle godine, planirana neto dobit veća je nego lani, te iznosi 13,4 milijuna kuna, uz ulaganja od devet milijuna.


Na pitanje je li planirana dobit i dalje ista kao prilikom objave plana, direktor Pajić odgovorio je da će, s obzirom na pad proizvodnje, »biti korekcija«, ali i da je smanjenje plaće provedeno s ciljem očuvanja svih radnih mjesta u društvu.