Borba za neisplaćene plaće

Radnici MID-a nastavljaju štrajk, uskoro obvezujući krug natječaja za prodaju

Hina

Snimio Vedran KARUZA / Nl  arhiva

Snimio Vedran KARUZA / Nl arhiva

Radnici tvornice Motori i dizalice 3. maj (MID) nastavljaju štrajk započet prošloga tjedna dok im se ne isplate dvije obećane, doznaje se u ponedjeljak od povjerenice Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata u toj tvornici Bosiljke Zlojutro



RIJEKA  Radnici tvornice Motori i dizalice 3. maj (MID) nastavljaju štrajk započet prošloga tjedna dok im se ne isplate dvije obećane, doznaje se u ponedjeljak od povjerenice Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata u toj tvornici Bosiljke Zlojutro.


Po njezinim riječima, o isplati dviju plaća odlučeno je u petak na telefonskoj sjednici Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), pa će se danas rješavati administrativni dio te odluke, ali tvornica neće raditi dok na račun ne bude uplaćena barem jedna plaća.


Sindikalna povjerenica naglasila je i to da CERP raspisuje drugi krug natječaja za prodaju tvornice po ubrzanom postupku, s obvezujućim ponudama, koje bi trebale biti otvorene 24. ožujka. U prvome krugu natječaja, CERP je primio pet pisama namjere potencijalnih kupaca. Bosiljka Zlojutro smatra da je to ohrabrujuće te da bi se nakon otvaranja ponuda trebao znati smjer u kojem će tvornica nastaviti poslovati.




Naime, MID je izdvojen iz sastava grupe Brodograđevne industrije 3. maj i nije ušao u privatizacijski proces u kojem je Uljanik postao vlasnikom tog riječkog brodogradilišta, pa je, išćekujući preustroj i privatizaciju, do sada ostao u državnom vlasništvu.


Zlojutro je još istaknula da sindikat i radnici, iako su dana obećanja o isplati plaća, s poslodavcem nisu postigli dogovor te da će štrajk do daljnjeg biti u mirovanju, ali samo ako se isplate obećane dvije plaće i potom nastavi redovita isplata plaća. Dodala je da se dio plaća može isplatiti i iz vlastitih sredstava tvornice, koja ima ugovorenih poslova do kraja 2016.


Oko 200 radnika MID-a štrajka od 18. veljače, tražeći da im se isplate četiri zaostale plaće te iskazujući nezadovoljstvo neizvjesnom sudbinom i zabrinutost zbog nezainteresiranosti države i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) za stanje u toj tvornici.


Štrajk je organizirala podružnica Sindikata metalaca Hrvatske– Industrijskog sindikata, a radnici su u petak uputili otvorena pisma premijeru Zoranu Milanoviću i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, upozoravajući na nužnost hitnog pronalaženja rješenja za njihov neizdrživi položaj.