Neradna nedjelja

Rad nedjeljom radnicima treba adekvatno platiti

Orjana Antešić

arhiva NL

arhiva NL

Sindikalisti su protiv kompenzacija i prakse određenih poslodavaca koji radnu nedjelju zaposlenima kompenziraju kroz slobodni ponedjeljak i neki drugi radni dan u tjednu, a država mora urediti da se rad nedjeljom radniku primjereno financijski nadoknadi



 Za najnoviju inicijativu o neradnoj nedjelji trgovina, a moguće i nekih drugih djelatnosti, kako su to najavili pokretači ove ideje predvođeni eurozastupnicom Marijanom Petir, Katoličkom crkvom i Ministarstvom rada, u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije ocjenjuju da se problem zasigurno neće riješiti zakonskim zabranama.


– Zabrane, bilo koje vrste, nikad nisu donijele ništa dobro.



Prema rezultatima agencije MediaNet, koja je provela istraživanje na poticaj eurozastupnice Petir, oko 90 posto građana Hrvatske podržava uvođenje neradne nedjelje. S druge strane, podaci koje smo dobili od lokalnih, riječkih shopping centara upućuju da građani u većem broju pohode trgovačke centre upravo u dane vikenda.




– Klasični shopping centri predstavljaju strukturu koja nisje namijenjena samo kupovini, već ima i zabavne sadržaje poput multiplex kino dvorana, dječje igraonice, bowlinga i slično. Za sve te sadržaje prvi je preduvjet slobodno vrijeme, kojim velik dio populacije tijekom tjedna oskudijeva. Upravo iz toga razloga, Tower Center bilježi bitno jaču posjećenost i promet upravo u dane vikenda, od petka do nedjelje. Ne treba spominjati da je našem centru i turistička sezona vrlo izdašan period, gdje nam ograničenja ne idu u prilog. Sljedeći faktor je blizina granice, pa bi nam kupci vjerojatno u shopping nedjeljom »bježali« u centre obližnje Slovenije ili Italije. Sve to dovodi do zaključka da se prihodi trgovaca ne bi nužno rasporedili na ostale dane u tjednu, nego bi se dio vjerojatno i izgubio što ni državi ni trgovcima nije u interesu, kaže zamjenik direktorice Tower centra Saša Brusić.



Zabrane nisu rješenje


Radnici koji rade nedjeljom, a riječ je, uz hitne i dežurne službe, mahom o uslužnim djelatnostima, kao što su trgovina, ugostiteljstvo i turizam, moraju onda biti i adekvatno plaćeni. Apsolutno smo protiv kompenzacija i prakse određenih poslodavaca koji radnu nedjelju zaposlenima kompenziraju kroz slobodni ponedjeljak i neki drugi radni dan u tjednu. Ne, rad nedjeljom radniku se prvenstveno mora adekvatno financijski nadoknaditi. I to je briga države, koja to mora urediti zakonima, baš kao što je to slučaj i s prekovremenim radom. Pritom nije dovoljno samo nešto staviti na papir i uobličiti u zakonsku formu, što je kod nas u Hrvatskoj nažalost čest slučaj, već država mora osigurati i strogu kontrolu primjene zakona kroz inspekcijske službe i to na način gdje se neće postupati samo po dojavama radnika, kaže predsjednik ovog Sindikata Bruno Bulić. On se obrecnuo i na poslodavce koji kao jedan od argumenata u protivljenju zabrane rada nedjeljom »vade« činjenicu da je Hrvatska turistička zemlja koja sebi ne može dopustiti neradne nedjelje.


Previše politike


– Nama mahom dolaze turisti iz zemalja gdje je radno pravo itekako uređeno, pa kao radnici u istim tim svojim matičnim zemljama naučeni su i svjesni da sve one djelatnosti koje nisu neophodne da rade i vikendom, poput hitne medicinske službe, vatrogasaca, policije, ugostiteljskih i turističkih objekata, od petka poslijepodne do ponedjeljka ujutro imaju zatvorena vrata, dodaje Bulić.


Sličnog je stava i predsjednik HGK-Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić, koji u incijativi neradne nedjelje vidi previše politike, a manje stručne argumentacije.


– Mi u Hrvatskoj imamo i previše neradnih dana i spajanja da bi sad zakonom zabranili i rad nedjeljom. Činjenica je da je nedjelja od pamtivijeka dan za odmor i zato svi oni koji tog dana trebaju biti na svojim radnim mjestima moraju biti posebno i ekstra honorirani, od liječnika do prodavača. Država to mora regulirati zakonima, uz istovremenu kontrolu njihove primjene u praksi jer se ne smije dopustiti izrabljivanje i bogaćenje na štetu radnika, smatra Vujić.