Zakonit cjenik

Računi Čistoće nisu nezakoniti: Šefica riječkog komunalnog društva demantira navode o nepravilnostima

Marinko Glavan

Čistoća nije dobila nikakvo rješenje, niti su određene sankcije za eventualno nezakonitu naplatu računa ili bilo što drugo, kaže Jasna Kukuljan



RIJEKA – Tržišna inspekcija nije utvrdila da su računi Čistoće nezakoniti, demantirala je na naš upit direktorica KD-a Čistoća Jasna Kukuljan navode Milana Kesića s tribine Eko Stožera Marišćina, održane prošlog petka. Kesić je na tribini izjavio da je dobio odgovor tržišnog inspektora na svoju žalbu za nezakonitost računa KD-a Čistoća te da u rješenju koje je primio stoji da su računi nezakoniti, jer se troškovi obračunavaju prema kvadraturi stambene površine, kao i da Čistoća proizvoljno određuje količine prikupljenog otpada.


Kukuljan, kojoj smo postavili upit o takvom rješenju, kao i koje će biti posljedice, odnosno jesu li KD-u Čistoća rješenjem inspekcije određene sankcije za nezakonitu naplatu računa, tvrdi da takvog rješenja inspekcije jednostavno – nema.


– KD Čistoća nije dobio nikakvo rješenje, niti su određene sankcije za eventualno nezakonitu naplatu računa ili bilo što drugo. Gospodin Kesić je e-mailom poslao rješenje koje je on dobio, ali ni u tom dopisu se nigdje ne navodi da je poslovanje Čistoće u bilo kom dijelu nezakonito. Stoga gospodin Kesić nema pravo na onakav način obmanjivati javnost, bez ikakvog uporišta u odluci inspekcije, rekla je Kukuljan,




Upravo suprotno, nastavlja, u rješenju koje je njoj, gradonačelniku, županu i na niz drugih adresa poslao sam gospodin Kesić, stoji da KD Čistoća ima Povjerenstvo za reklamacije potrošača, koje djeluje od 2008. godine te da ono postupa po prijavama potrošača.


Cjenik donesen prije zakona


– Što se cjenika Čistoće tiče, u rješenju stoji da je on donesen prije stupanja na snagu vladine Uredbe o gospodarenju otpadom, kojom se omogućava primjena Zakona o održivom gospodarenju otpadom i sukladno tome izrade novi cjenici. Prema rješenju, dio predstavki gospodina Kesića dostavljen je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, na postupanje iz njihove nadležnosti, odnosno ocjenjivanje zakonitosti rada tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave i pravnih osoba koje imaju javne ovlasti nad povjerenim im poslovima državne uprave koji se odnose na postupanje s otpadom. I na kraju stoji da će o odgovoru Ministarstva gospodin Kesić biti obaviješten, rekla je Kukuljan, koja nam je dala i kopiju dopisa Uprave za inspekcijske poslove u gospodarstvu, Sektor tržišne inspekcije, koji potpisuje viši tržišni inspektor Mladen Ivančić.


U dopisu se, osim dijelova koje je navela Kukuljan, upućuje podnositelja predstavke da ocjenu zakonitosti cjenika KD-a Čistoća može zatražiti od Visokog upravnog suda Republike Hrvatske.


Eko stožer se ogradio


U Kriznom Eko Stožeru Marišćina jučer su se ogradili od Kesićevih izjava. Kesić je, prema riječima predsjednika Kriznog Eko Stožera Josipa Begonje, na tribini govorio kao pojedinac, a ne predstavnik Eko Stožera Marišćina.


– Gospodin Kesić govorio je isključivo u svoje ime, a prije održavanja tribine nije nam pokazao rješenje inspekcije, tako da nismo bili upoznati sa sadržajem. To je učinio tek dan kasnije, a iz rješenja je vidljivo da je poslovanje Čistoće i jedinica lokalne samouprave na čijem području Čistoća prikuplja otpad upućeno na ocjenu zakonitosti nadležnom Ministarstvu, tako da tek trebamo vidjeti kakva će ta ocjena biti. Ono što ćemo učiniti, kao Udruga, sukladno rješenju tržišne inspekcije, je podnošenje odgovarajućih zahtjeva za ocjenu zakonitosti Visokom upravnom sudu – rekao je Begonja.