Dan integrirane nastave

RIO donirao tkaninu, učenici OŠ Kantrida izradili 18-metarsku kravatu

P. N.



RIJEKA U sklopu Dana integrirane nastave – dana bez knjiga i bez školskog zvona – učenici starijih razreda OŠ Kantrida posvetili su se priči o kravati. Sve je unaprijed bilo pripremljeno: pisani i slikovni materijali, škare, konci, igle, krojevi, šivaći strojevi… Mnogi su se i ušminkali zavezavši kravatu.


Za priču su čuli i susjedi te je Riječka industrija odjeće (RIO) priskočila u pomoć donacijom više od sto metara raznobojne tkanine. Od samog početka učenici su s učiteljima-voditeljima istraživali i doznali brojne zanimljivosti o kravati, počevši od one najvažnije činjenice da su se Hrvati prvi put pojavili s maramama, pretečama kravate, u Tridesetogodišnjem ratu.


Danas je to neizostavni modni detalj većine muškaraca, a i žena, raširen u cijelom svijetu. Kravata čak ima i svoj dan – 18. listopada. Učenici su svoje spoznaje zabilježili na na prezentacijama, kviz-pitanjima, plakatima, lecima te u formi origamija.




Veći dio integriranog nastavnog dana utrošen je ipak na izradu velike zajedničke kravate. Svaki razredni odjel radio je na svom dijelu kravate, uglavnom prišivanjem izrezanih platnenih aplikacija s primorsko-povijesnim motivima, koji su zatim spojeni u zadivljujuću 18-metarsku kravatu. Postavljena u školski interijer, ona će trajno podsjećati učenike i učitelje na dan kada su zajedništvom i timskim radom izradili sigurno jednu od najvećih kravata koje krase školske prostore.