Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Stara vrata

RIMSKI LUK Najstariji riječki arhitektonski spomenik iz antičkog doba u lošem je stanju

Foto: Silvano Ježina
Foto: Silvano Ježina
Autor:
Objavljeno: 20. travanj 2018. u 7:33 2018-04-20T07:33:00+02:00

RIJEKA Rimski luk (Stara vrata) nije oštećen, tvrde u Gradu Rijeci. Naime, naš čitatelj snimio je fotografije kamenih blokova posloženih do tog objekta, tvrdeći da oni pripadaju upravo njemu. Razvila se i teorija da je objekt oštećen zbog radova u neposrednoj blizini, sanaciji zgrade u Medulićevoj 1 koja u jednom dijelu datira čak iz 15. stoljeća. Po dojavi, gradske vlasti su izašle na teren i ustvrdile suprotno. Jučer više nije bilo kamenih blokova s fotografije.

Inače, Stara vrata nisu u dobrom stanju. To potvrđuju i konzervatori koji su još prošle godine pokrenuli inicijativu da se ovaj »spomenik« iz antičkog doba obnovi.

– Za tu svrhu dobiveno je 100.000 kuna, a taj će iznos pokriti izradu dokumentacije i hitnu njegovu intervenciju koja se može očekivati uskoro. A onda bi se sljedeće godine krenulo u cijelu konzervaciju luka, najavljuje ravnateljica Konzervatorskog odjela u Rijeci Biserka Bilušić. Radove će obavljati Hrvatski restauratorski zavod.

– Rimski luk je u lošem stanju i smatram da je napravljen veliki propust kad nije obnovljen kada se uređivao Arheološki park – navela je ravnateljica.

Danas je već poznato da je ovaj objekt najstariji arhitektonski spomenik u Rijeci koji je oduvjek privlačio pažnju humanističkih znanstvenika. Struka se uslugasila da je riječ o vratima grada – utvrde Trsatike. Ova teorija je potvrđena kada su 1955. godine otkriveni, te arheološki 1981. godine istraženi ostaci kasnoantičkih zidova na začelju crkve sv. Sebastijana, koja se nalazi na Gomili.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.