Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
18. siječnja 2019.
Manifestacija privukla mnoštvo

foto RIMSKI DAN Rijeka se danas vratila u daleko antičko doba

Snimio Silvano JEŽINA
Snimio Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 8. rujan 2018. u 15:27 2018-09-08T15:27:09+02:00

Posjetitelji su imali prilike doživjeti svakodnevicu starih Rimljana, kao što su zanati i glazba, degustirati hranu i piće pripremljeno po rimskim recepturama, pratiti borbe gladijatora ili trgovinu robljem, a dio programa bio je posvećen i najmlađima

Korzom, Principijem, Koblerovim trgom i Kalvarijom danas vladaju Rimljani, jer održava se Rimski dan koji je Rijeku vratio u daleko antičko doba.

Od jutarnjih do kasno večernjih sati prodavaju se robovi, kuha se, leži na lovorikama, ratuje, kuje novac, kleše kamen, a sve kako bi se upoznali običaji starih Rimljana.

Riječ je o manifestaciji kojoj je cilj osvješćivanje značaja obrambenih rimskih bedema-zidina, Claustre, putem oživljavanja života starih Rimljana, a u okviru EU projekta Claustra + organizirala ju je Primorsko-goranska županija.

RI0809SJ24
Rimski dan u Rijeci (1) / Snimio Silvano JEŽINA

Na četiri lokacije posjetitelji imaju prilike doživjeti svakodnevicu starih Rimljana, kao što su zanati i glazba, degustirati hranu i piće pripremljeno po rimskim recepturama, pratiti borbe gladijatora ili trgovinu robljem, a dio dvanaestosatnog programa  je posvećen i najmlađima za koje su pripremljene razne radionice od izrade frule od mrkve pa do rimskih pletenica, može se ovladati vještinom žongliranja, ali i okušati u raznim rimskim igrama kao što je preskakanje užeta.

Oslikavaju se lica starorimskom tematikom te se može vidjeti što su u vrijeme Starog Rima radili kamenoklesar, grnčar, kovač, stolar, košarač, čovjek na žrvnju ili kako su izgledali rimsko ognjište i tržnica, a sve se to odvija uz uz tumačenje stručnjaka koji posjetitelje upoznavaju s običajima starih Rimljana.

RI0809SJ12
Rimski dan u Rijeci (2) / Snimio Silvano JEŽINA

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka