Manifestacija privukla mnoštvo

RIMSKI DAN Rijeka se danas vratila u daleko antičko doba

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Posjetitelji su imali prilike doživjeti svakodnevicu starih Rimljana, kao što su zanati i glazba, degustirati hranu i piće pripremljeno po rimskim recepturama, pratiti borbe gladijatora ili trgovinu robljem, a dio programa bio je posvećen i najmlađima



Korzom, Principijem, Koblerovim trgom i Kalvarijom danas vladaju Rimljani, jer održava se Rimski dan koji je Rijeku vratio u daleko antičko doba.


Od jutarnjih do kasno večernjih sati prodavaju se robovi, kuha se, leži na lovorikama, ratuje, kuje novac, kleše kamen, a sve kako bi se upoznali običaji starih Rimljana.


Riječ je o manifestaciji kojoj je cilj osvješćivanje značaja obrambenih rimskih bedema-zidina, Claustre, putem oživljavanja života starih Rimljana, a u okviru EU projekta Claustra + organizirala ju je Primorsko-goranska županija.


Snimio Silvano JEŽINA


Snimio Silvano JEŽINA





Na četiri lokacije posjetitelji imaju prilike doživjeti svakodnevicu starih Rimljana, kao što su zanati i glazba, degustirati hranu i piće pripremljeno po rimskim recepturama, pratiti borbe gladijatora ili trgovinu robljem, a dio dvanaestosatnog programa  je posvećen i najmlađima za koje su pripremljene razne radionice od izrade frule od mrkve pa do rimskih pletenica, može se ovladati vještinom žongliranja, ali i okušati u raznim rimskim igrama kao što je preskakanje užeta.


Oslikavaju se lica starorimskom tematikom te se može vidjeti što su u vrijeme Starog Rima radili kamenoklesar, grnčar, kovač, stolar, košarač, čovjek na žrvnju ili kako su izgledali rimsko ognjište i tržnica, a sve se to odvija uz uz tumačenje stručnjaka koji posjetitelje upoznavaju s običajima starih Rimljana.


Snimio Silvano JEŽINA


Snimio Silvano JEŽINA