Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
9. prosinca 2019.
Galerija Grad

RIJEKA IMA NOVI SUVENIR Slikarica Ludmila Ličen Počkar osmislila kišobran s Morčićem

Foto: Roni Brmalj
Foto: Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 27. studeni 2017. u 9:31 2017-11-27T09:31:00+01:00

Kišobran koji ima certifikat o originalnosti autohtonog riječkog suvenira  može se kupiti u Galeriji Grad, a znalci će se složiti da predstavlja elegantan modni detalj

RIJEKA  Grad na Rječini dobio je novi fancy modni suvenir, rečeno modnim žargonom. Riječ je o kišobranu s motivom Morčića, autorice Ludmile Ličen Počkar, čiji je dizajn prema predlošku njenih crteža realizirala Vesna Rožman. Promocija produkt-dizajn kišobrana Morčić upriličena je u Galeriji Grad, a svojim nastupom uveličala ga je klapa Opatija, čiji je jedan od članova unuk ove riječke slikarice. Prisutna publika imala je priliku vidjeti kišobran i skice koje su prethodile realizaciji potonjeg  te izložbu slika realiziranih u tehnici ulja na platnu s motivom Morčića.

Morčić je moj omiljeni motiv

Ludmila Ličen Počkar rođena je u slovenskoj obitelji u Vršcu 1929. godine. U Rijeci živi od 1947. godine, a slikanjem se izražava od rane mladosti. Završila je slikarski tečaj kod akademskog slikara Vilima Svečnjaka i prof. Mirona Makaneca te scenografa Antuna Žunića, na čije je preporuke primljena u Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, koju je zbog financijskih razloga napustila i zaposlila se u Rijekaprojektu. Bila je članica Likovne radionice Opatija, Grupe 69 Zagreb, Likovnog društva Kozala i Likovne radionice Fratellanza pod vodstvom prof. Erne Toncinich.  Uz mnogobrojne zajedničke izložbe izlagala je više od 25 puta samostalno u Rijeci, Zagrebu, Opatiji, Senju, Kopru, Postojni. Natjecala se na Rast-Yu i Ex temporeu na kojima je  nagrađivana. Njeni su omiljeni motivi cvijeće, pejzaži, riječke uličice te naravno Morčić kojim se bavi više od 17 godina.

O radu slikarice govorila je magistrica primijenjenih umjetnosti Ada Osmanagić koja je ovom prilikom istaknula da se na njenim slikama vidi ljubav koju njeguje prema slikarstvu i motivu Morčića kao zaštitnim znakom grada Rijeke, što ne čudi s obzirom na to da je Morčić kao simbol odavno prisutan u gradu na Rječini kao dio njegovog identiteta. To je ujedno i razlog zašto je Ludmila Ličen Počkar odlučila lik Morčića koristiti kao motiv na kišobranu.

– Lik Morčića odiše živahnošću te predstavlja dobri duh Rijeke – kazala je, između ostalog, Osmanagić. Uslijedilo je ugodno druženje gostiju uz prikladne slatke i slane delicije. Kišobran koji ima certifikat o originalnosti autohtonog riječkog suvenira  može se kupiti u Galeriji Grad, a modni znalci će se svakako složiti s konstatacijom da predstavlja elegantan modni detalj, svrsihodni, koji će poželjeti svaka dama sa stilom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Prelazak na DVBT-T2 signal ne znači da morate kupovati novi televizor ili prijemnik
Novi sustav odašiljanja televizijskog signala pred vratima

Prelazak na DVBT-T2 signal ne znači da morate kupovati novi televizor ili prijemnik