Strankama milijun kuna

RIJEČKO GRADSKO VIJEĆE SDP-u i HDZ-u po 200.000 kuna za rad u Vijeću

Damir Cupać

Najviše novca dobit će stranke koje imaju najviše mandata u Gradskom vijeću / Snimio Ivica TOMIĆ

Najviše novca dobit će stranke koje imaju najviše mandata u Gradskom vijeću / Snimio Ivica TOMIĆ

Za svakog člana Gradskog vijeća utvrđuje se jednaki iznos sredstava u visini od 27.548,16 kuna. Pojedinoj političkoj stranci pripada iznos sredstava razmjerno broju njenih izabranih članova Gradskog vijeća u trenutku konstituiranja Gradskog vijeća



RIJEKA Iz gradske kase će se u 2019. godini za rad političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću izdvojiti milijun kuna, a najviše novca će dobiti stranke koje imaju najviše mandata – SDP-u pripada nešto preko 200.000 kuna, dok će HDZ dobiti oko 198.000 kuna.


I SDP i HDZ imaju po sedam vijećnika, a SDP je u financijskoj prednosti jer u lokalnom parlamentu ima tri vijećnice, odnosno jednu više, a gradskom odlukom je predviđeno da se političkim strankama dodatno financijski honorira ulazak u vijeće podzastupljenog spola odnosno žena.


– Za svakog člana Gradskog vijeća utvrđuje se jednaki iznos sredstava u visini od 27.548,16 kuna. Pojedinoj političkoj stranci pripada iznos sredstava razmjerno broju njenih izabranih članova Gradskog vijeća u trenutku konstituiranja Gradskog vijeća. Naknada za svakog izabranog člana Gradskog vijeća podzastupljenog spola, žene, utvrđena je u iznosu od 2.754,84 kune, tako da svakoj političkoj stranci koja u Gradskom vijeću ima i članove podzastupljenog spola pripada i dodatni iznos od 2.754,84 kune za svakog člana Gradskog vijeća podzastupljenog spola, pojašnjavaju u Gradu Rijeci.




Što se tiče ostalih stranaka, PGS-u će pripasti 88.000 kuna jer ima tri mandata, a dvije su žene, Akciji mladih 85.400 kuna koja od tri mandata u vijeću ima jednu ženu. HSU, Most i Živi zid imaju po dva mandata i po jednu vijećnicu pa mogu računati na 57.851 kuna svatko.


HNS i Lista za Rijeku imaju pod dva vijećnika pa im pripada 55.096 kuna, dok će po 27.548 kuna dobiti IDS, Labursti i SDSS za jednog vijećnika. Novac će dobiti i vijećnici koji su izabrani u Gradsko vijeće s nezavisne liste Hrvoja Burića, ali će ga dobiti zasebno jer su se svi rastali s Burićem pa na 27.548 kuna mogu računati Burić, Marinko Koljanin i Josip Kukuljan, dok će Morana Jokić dobiti 30.303 kune.


U trenutku prihvaćanja odluke Morana Jokić bila je članica HNS-ovog kluba, Josip Kukuljan je otišao u Most, dok je Marinko Koljanin ostao nezavisni vijećnik.


– Pravni temelj za donošenje odluke o financiranju nalazi se u Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, a odredbe zakona se primjenjuju na redovito godišnje financiranje političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave izabranih s lista grupe birača te na financiranje izborne promidžbe političkih stranaka, nezavisnih lista, odnosno liste grupe birača i kandidata na izborima za predsjednika Republike Hrvatske, za zastupnike u Hrvatski sabor, za članove za Europski parlament, za općinske načelnike, gradonačelnike, župane i gradonačelnika Grada Zagreba te za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Jedinicama lokalne samouprave prepušteno je da samostalno odrede iznos sredstava koji će osigurati u svojim proračunima za svaku godinu za koju se proračun donosi, ali su uvjeti i način financiranja vrlo precizno propisani zakonom, pojasnili su u Gradu Rijeci.