Mlaka

RIJEČKI MUZEJ NEOSTVARENIH OBEĆANJA (3): U pet godina najavljena tri znanstveno – tehnološka parka

Nela Valerjev Ogurlić

Prvi je trebao biti u Metropolisu – monumentalnom sklopu lučkih skladišta pod spomeničkom zaštitom. Drugi se planirao na terenu iznad 3. maja i to na 60.000 kvadrata. Treći i najspektakularniji: u industrijskom kompleksu Rafinerije na Mlaki



Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel čovjek je koji iznimno cijeni znanost. To dokazuje na različite načine pa i obećanjima o gradnji fantastičnih znanstveno-tehnoloških parkova. Stoga nije obećao napraviti samo jedan nego čak tri fantastična znanstveno- tehnološka parka u Rijeci u proteklih pet godina!


Prvi tehnološki park bio bi smješten u Metropolisu – monumentalnom sklopu lučkih skladišta pod spomeničkom zaštitom unutar lučkog područja. O tome je još 2012. razgovarao s ministrom Hajdašem Dončićem s kojim se dogovorio da se lučka skladišta izuzmu iz lučkog područja, kako bi se u dogovoru s riječkim Sveučilištem prenamijenila u znanstveno-tehnološki park. Na taj bi se način bi se cijelo to područje revitaliziralo, a osigurala bi se i zaštita vrijednih građevina.


Sredstva iz EU fondova 


Niti godinu dana kasnije već je imao i novu zamisao. Najavio je da bi se u novom Znanstveno-tehnološkom parku koji se planira na terenu iznad 3. maja moglo na 60.000 kvadratnih metara otvoriti i do pet tisuća novih radnih mjesta, a pritom Sveučilište i Grad računaju i na sredstva iz EU fondova.




– Nije slučajno da će se Znanstveno-tehnološki park graditi baš u blizini 3. maja. Vidim veliku budućnost brodograđevne industrije, ali i razvoj novih proizvodnji i tehnologija u 3. maju – rekao je tada.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



Treći najavljeni znanstveno-tehnološki park ujedno je i najspektakularniji: industrijski kompleks Rafinerije na Mlaki na prostoru od osam hektara! U tom najnovijem znanstveno-tehnološkom parku, do kojega bi došlo suradnjom Ine, Sveučilišta u Rijeci i Grada Rijeke, na prostoru bivše rafinerije na Mlaki paralelno bi se razvijali različiti kulturni i turistički sadržaji. Projekt o preobrazbi neaktivnog rafinerijskog kompleksa predstavljen je na posljednjem Invest forumu u Opatiji, a autori su mu arhitektica Petra Karuza iz Rijekaprojekt Koninga i pročelnik gradskog Odjela za urbanizam Srđan Škunca.


Muzej na otvorenom 


Urbanističko-arhitektonska studija prenamjene tog velikog prostora između Ulice Milutina Barača i željezničke pruge ispod Zvonimirove ulice predstavlja ovo mjesto kao muzej na otvorenom, s bogatim spektrom sadržaja namijenjenih najširem krugu javnosti. Bivši pogoni nekad najveće rafinerije u Europi i najstarije na Mediteranu postali bi ugostiteljski, prezentacijsko-izložbeni, edukacijski i sportsko-rekreacijski prostori, noćni klubovi, konferencijske i sajamske dvorane… U njima bi se mogli održavati koncerti, modne revije, kinoprojekcije, manje kazališne produkcije. Predviđen je i multimedijalni studio, apart-hotel, čak i dječji vrtić. Naravno, i muzej rafinerije.


Čitav kompleks, vrijedan oko 200 milijuna eura, bio bi dakle u režimu javnog korištenja, a ujedno i u funkciji znanstveno-tehnološkog parka koji bi se smjestio u novim zgradama u zapadnom dijelu kompleksa.



Iznos od 200 milijunčeka predviđen je bez dekontaminacije zemljišta nekad najveće rafinerije u Europi. Autorima arhitektonsko-urbanističke studije podaci o stupnju zagađenja područja bivše rafinerije i mogućim rješenjima nisu poznati. Dekontaminacija sigurno i znatno poskupljuje čitavu ideju, od kojih je najspektakularnija ipak najava skywalka – nebeske šetnice kao atrakcije kompleksa, koja bi bila izvedena na horizontalno položenim snopovima rafinerijskih cijevi što se pružaju kompleksom visoko, visoko iznad tla …


RIJEČKI MUZEJ NEOSTVARENIH OBEĆANJA (1): Potemkinova sela od 500 mil. € na Delti i Porto Barošu

RIJEČKI MUZEJ NEOSTVARENIH OBEĆANJA (2): Autobusni kolodvor – Čekali moderni terminal, dočekali tek nadstrešnice