Završno obraćanje

RIJEČKI GRADONAČELNIK ZADOVOLJAN ‘Bila je to vedra godina, s povremenim oblačnim razdobljima’

Damir Cupać

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

Cijela godina protekla je u pripremi aktivnosti za Europsku prijestolnicu kulture (EPK) 2020 i u angažmanu da povučemo što više sredstava iz europskih fondova. Bili smo izuzetno uspješni u tome pa su osigurana sredstva u iznosu od 69 milijuna kuna za Benčić i Galeb, 20-ak milijuna kuna za poduzetnički inkubator Porin, 50-ak milijuna kuna za projekte energetske učinkovitosti koji uključuje obnovu škola i vrtića...



RIJEKA – Gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da je 2017. godinom generalno zadovoljan i da je, upotrijebivši meteorološku usporedbu, godina bila vedra s povremenim oblačnim razdobljima.


– Usvojili smo proračun za 2018. godinu nakon duge i iscrpljujuće rasprave i on je najveći koji sam do sada predlagao. Razlog su značajna sredstva za izgradnju velikog broja projekata, a koji će se financirati iz europskih fondova i iz dijela koji ćemo mi pokriti zaduženjem. Cijela godina protekla je u pripremi aktivnosti za Europsku prijestolnicu kulture (EPK) 2020 i u angažmanu da povučemo što više sredstava iz europskih fondova. Bili smo izuzetno uspješni u tome pa su osigurana sredstva u iznosu od 69 milijuna kuna za Benčić i Galeb, 20-ak milijuna kuna za poduzetnički inkubator Porin, 50-ak milijuna kuna za projekte energetske učinkovitosti koji uključuje obnovu škola i vrtića… Tu je još čitav niz manjih projekata, izjavio je Obersnel. Riječki gradonačelnik dodao je da će nastaviti e realizacijom projekata za koji su osigirani europska sredstva pa je tako velik dio sredstava iz Riječke aglomeracije namijenjen projektu EPK 2020.


– U 2017. godini više od 200 milijuna kuna uloženo je u komunalne aktivnosti – za obnovu kanalizacijske i vodovodne mreže, nabavljeno je 10 novih autobusa na plin, otvoreno je nekoliko reciklažnih dvorišta, omogućena je proizvodnja struje iz plina koji se stvara na saniranom Viševcu, uređen je Pavlinski trg, vrlo brzo bit će gotovo uređenje parka Pomerio, nabavljeni su novi spremnici za primarnu selekciju otpada. Povećali smo obijm socijalnog programa jer smo u njega uključili pomoć za jednoroditeljske obitelji i starije osobe koje su radno neaktivne, odnosno nemaju adekvatne prihode. Završena je obnova dva vrtića, Morčića i Đurđica. Nakon uvođenja građanskog odgoja u šest škola, taj je program zaživio u svim riječkim osnovnim školama. Za njega je pokazan interes i u ostalim hrvatskim gradovima, Sisak ga je već preuzeo, Istarska županija pokazala je zanimanje, kao i naša županija. Kako bi bili još transparentniji, obnovljen je službeni gradski portal, nabrojao je Obersnel. On je posebno izdvojio kao veliki događaj otvorenje nove zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rikardu Benčiću s uspješnom retrospektivnom izložbom Toma Gotovca.




– Zahuktali su se radovi na izgradnji turističkog kompleksa na Kostabeli koji će obogatiti ponudu smještajnih kapaciteta u Rijeci, gradu koji je ocijenjen kao jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija. Ne mogu, a ne izdvojiti osvajanje titule prvaka Hrvatske u nogometu i osvajanje kupa. Nisam nikada do tada imao prilike vidjeti toliko ljudi na gradskim ulicama i toliko pozitivne energije, kazao je Obersnel. On je naveo da se očekuju rezultati niza natječaja za europska sredstva za realizaciju projekata kao što su energana, poduzetnički inkubator za kreativne industrije, a nastavit će se i radovi na obnovi kompleksa Rikard Benčić.


– Očekuje nas i puno aktivnosti i oko najvećeg projekta. Uskoro bi trebao biti potpisan ugovor za rekonstrukciju kanalizacijske mreže, novi pročišćivač otpadnih voda. Riječ je o investiciji od 1,7 milijarda kuna, a od toga je nepovratnih sredstava 1,2 milijarde kuna. ostalo bi trebala osigurati država kroz Hrvatske vode te mi koji smo osnivači Vodovoda i kanalizacije. Cijeli projekt realizirat će se do najkasnije 2023. godine i nakon toga svi stambeni objekti u Rijeci i u velikom dijelu riječkoga prstena bit će priključeni na kanalizacijsku mrežu, zaključio je Obersnel i pozvao sve da dočekaju Novu godinu na Korzu gdje će ih zabavljati Boris Štok, Jinxi i Crvena jabuka.