Volonterska organizacija

RIJEČKI ERASMUS Postanite buddy, student koji pomaže studentima

Ingrid Šestan Kučić

Biti dijelom ovakve organizacije velika je prilika ne samo za obogaćivanje životopisa, već i za osobni napredak što se tiče tolerancije, uključivosti, multikulturalnosti i internacionalnosti. Imajući na umu da je Erasmus Student Network Hrvatska dva puta proglašena najboljom ESN zemljom u Europi, ovakva se prilika ne propušta, kaže predsjednica riječkog ogranka Ivana Medved 



Riječki ogranak volonterske organizacije Erasmus Student Network (ESN) u potrazi je za novim članovima, a riječ je o najvećoj studentskoj organizaciji u Europi s više od 15 tisuća članova koji kroz 528 lokalnih sekcija raspoređenih u 40 država pomažu više od 180 studenata. Vodeći se principom »studenti pomažu studentima« radi se na promicanju programa studentske mobilnosti i međukulturalne razmjene, a kako navodi predsjednica riječkog ogranka Ivana Medved, pozicije za koje su otvorene prijave su buddy, odnosno mentor, te odnosi s javnošću.


– Buddy je osoba koja je prvi kontakt Erasmus studentima prije i pri dolasku u Rijeku. Buddy pomaže pri smještaju, administrativnim obvezama studenta, prilagođavanju u novom gradu i drugim problemima s kojima se Erasmus student može susresti. Unutar odnosa s javnošću nalaze se pak pozicije grafičkog dizajnera, fotografa, osobe zadužene za društvene medije i odnose s medijima, tim je medijskih entuzijasta koji osiguravaju da se ‘dobar glas’ pročuje daleko, od Erasmus studenata do naših lokalaca. Budući da ESN Rijeka redovito organizira događaje različitih tematika, od zabavnih preko edukativnih i kulturnih do putovanja, potrebno je proširivanje tima za organiziranje evenata i putovanja, a kako bi eventi bili kvalitetno provedeni, dobro organiziranje budžeta je od velike važnosti, čemu će pridonijeti financijski savjetnik. Nemamo ograničen broj volontera koje tražimo i prijaviti se mogu apsolutno svi koji imaju želju i volju pridružiti nam se. Trenutno imamo 26 aktivnih članova i 13 volontera koji su samo takozvani buddyji, ali velik broj nas u ljetnom semestru odlazi na razmjenu u sklopu Erasmus+ programa i upravo zato su nam potrebni novi ljudi, pojašnjava Medved.


Meke vještine 


Dodajući kako svi koji se prijave mogu očekivati podršku starijih volontera jer svi su tu da jedni drugima prenose znanje i međusobno si pomažu, Medved kaže da se radi o odličnoj prilici jer mladi ljudi, koji ne moraju biti isključivo studenti, u jako kratkom vremenu mogu razviti brojne »meke vještine« ili tzv. »soft skills« kao što su time management, držanje javnog govora, ali i naučiti brojne strane jezike. Uključivanjem u ESN mladi dobivaju priliku za putovanja u druge države, stječu prijatelje koji možda postanu i poslovni suradnici, praksu rada u udruzi, CV koji više nije samo običan papir, praksu učenja stranih jezika, edukaciju o neprofitnim organizacijama, ali i edukaciju koja se može koristiti u struci te prijatelje u drugim gradovima Hrvatske i Europe.




– Biti dijelom ovakve organizacije velika je prilika ne samo za obogaćivanje životopisa, već i za osobni napredak što se tiče tolerancije, uključivosti, multikulturalnosti i internacionalnosti. Imajući na umu da je Erasmus Student Network Hrvatska dva puta proglašena najboljom ESN zemljom u Europi, ovakva se prilika ne propušta – napominje Medved.


ESN je u Rijeci prisutan od 2012. godine te je organizirao različite događaje u kojima je glavni cilj bio intergriranje stranih studenata u Rijeku i okolicu.


– Mogu reći kako sam osobno jako ponosna što smo upravo takvim jednim događajem u prosincu prošle godine u suradnji s Centrom za kulturu i dijalog uspjeli s humanitarnom akcijom u kojoj smo skupili udžbenike, odjeću, higijenske potrepštine i igračke za djecu slabijeg socioekonomskog statusa u gradu Rijeci. Ovo je samo jedan od brojnih primjera u kojima se može vidjeti kako smo kao mladi ljudi uspjeli, barem djelomično, riješiti problem jednoga grada i kako su nam u tome pomogli strani studenti, a doprli smo do lokalaca koji su se nesebično odazvali i pomogli nam u skupljanju potrepština. Područja rada kojima se bavimo uz mentorstvo stranim studentima je i područje rada tzv. event managament prilikom kojeg organiziramo različite događaje, od sportskih aktivnosti, kulturnih večeri, putovanja, zabavnih aktivnosti. Prilikom organiziranja događaja učimo se kako kvalitno isplanirati i provesti cijeli događaj, od stupanja u kontakt s vlasnicima prostora u kojima se događaji odvijaju do osmišljavanja cjelokupne tematike događaja i njegove provedbe – kaže Medved.


Dobra praksa


ESN se bavi i financijskim savjetovanjem u okviru kojeg nije samo cilj voditi brigu o financijama, već i pronaći nove izvore financiranja kroz pisanje projekata i traženje potencijalnih novih donatora i sponzora.


– Ovakva pozicija može biti dobra praksa studentima koji studiraju na fakultetima koji se bave upravo ovim područjem jer mogu iskusiti praksu u jednoj volonterskoj organizaciji. Također, sa samim fakultetom su povezani i odnosi s javnošću jer nam trebaju osobe koje se bave grafičkim dizajnom, odnosno izradom vizuala za društvene mreže i stvaranje vizualnog identiteta, potrebni su nam fotografi koji će popratiti događaje koje organiziramo, osobe zadužene za društvene medije koje se bave stvaranjem sadržaja za naše službene stranice te osobe za odnose s medijima radi pisanja službenih dopisa i promocije naših evenata u medijima – zaključuje Medved.


U devet godina 1.300 riječkih studenata u Erasmusu


Prema podacima Ureda za međunarodnu mobilnost Sveučilišta u Rijeci kada je u pitanju mobilnost, riječki studenti najviše odlaze u Češku, Sloveniju, Španjolsku i Portugal, a u Rijeku pak dolazi najviše studenata iz Poljske, Italije, Francuske i Latvije. Navodeći kako riječko Sveučilište u Erasmusu sudjeluje od 2009./2010. akademske godine, rukovoditeljica Ureda Maša Šašinka kaže da putem Erasmus programa studenti Sveučilišta u Rijeci mogu ostvariti studijski boravak ili stručnu praksu na inozemnoj partnerskoj ustanovi u trajanju od 12 mjeseci na preddiplomskoj razini i 12 mjeseci na diplomskoj razini.


– Kroz devet akademskih godina više od 1.300 studenata riječkog Sveučilišta sudjelovat će u programu. Također, od 2011. godine kada je Hrvatska u potpunosti uključena u Erasmus, Sveučilište je ugostilo više od 1.100 dolaznih Erasmus studenata. Sveučilište u Rijeci ima potpisano 545 Erasmus međuinstitucijskih sporazuma s institucijama u zemljama Europske unije, EFTA-zemljama, Turskoj, Makedoniji i Srbiji. U skladu s potpisanim ugovorima, studenti Sveučilišta u Rijeci imaju na raspolaganju 1.123 mjesta za studijski boravak na partnerskim inozemnim ustanovama, odnosno isti broj mjesta na raspolaganju je stranim studentima na sastavnicama Sveučilišta u Rijeci. Nastavnom i nenastavnom osoblju Sveučilišta osigurana su 1.108 mjesta na inozemnim partnerskim ustanovama, te je Sveučilište spremno primiti isti broj članova osoblja iz partnerskih ustanova godišnje, navodi Šašinka.


Dodaje da je Sveučilište u Rijeci od početka sudjelovanja u Erasmus programu utrošilo više od 30,6 milijuna kuna na individualne razmjene studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja te da se Erasmus natječaji raspisuju u ožujku/travnju i u kolovozu/rujnu.