RIJEČANIN U PREDSJEDNIČKOJ UTRCI: I Ante Simonić objavio kandidaturu za Pantovčak

Tihana Tomičić

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin



I jedan Riječanin uključio se u utrku za predsjedničke izbore – dr. Ante Simonić, nekadašnji potpredsjednik vlade, u međuvremenu diplomat, a donedavno i član HSS-a, objavio je u riječkom Kontu kandidaturu za Pantovčak, uz glavnu poruku kako poštivanja ustavne obaveze o usklađenosti između rada predsjednika, Vlade i Sabora danas nema.


– Ponašat ću se tako da građani budu ponosni na svog predsjednika i tako da se svaka osoba u državi može poistovjetiti s predsjednikom. Naša zemlja bolja je od naših političara, i treba joj omogućiti da bude gospodarski uspješna, a da njeni građani budu zadovoljni ljudi, poručio je Simonić.


On je bio dugogodišnji član i čelnik HSS-a, no prije mjesec dana je odlučio napustiti stranku “jer se nismo uspjeli dogovoditi” te na izbore izlazi kao neovisni kandidat. Podrška svih drugih stranaka mu je dobrodošla, kaže, no i bez nje ulazi u ovu utrku. Kaže da se ne želi pozicionirati u klasične političke kalupe lijevog ili desnog: zalaže se za jednako pravo na zdravstvenu zaštitu za sve, na primjer, no ne misli da ga se treba karakterizirati kao centrističko-lijevog kandidata.




– Želim doslovno biti neovisan, pa i u tom smislu, a jednako tako želim biti neovisan i od raznih lobija. Mislim da bi se u Saboru trebao postići konsenzus svih stranaka oko ključnih strateških pitanja za Hrvatsku, i to ću tražiti kroz donošenje deklaracije, jer svima su zajednička pitanja zaustavljanja egzodusa iz Hrvatske, položaja mladih, zapošljavanja, sigurnosti i mira, i slično. Natezanja oko prošlosti moraju prestati. Hvala Bogu, Drugi svjetski rat završio je ’45., jednako tako završio je i Domovinski rat odavno – i iz oba ta rata Hrvatska je izašla kao pobjednik, zato zaista ne vidim što se dalje ima kopati po prošlosti. Nema potrebe za daljnjim političkim manipulacijama time, jer u Hrvatskoj izbore najčešće ne dobivaju oni koji su bolji, nego oni koju upozoravaju na ideološku opasnost od “onih drugih”. S tim moramo prestati, i moramo se okrenuti budućnosti, poručuje Simonić.


foto: screenshot / Marin Aničić


foto: screenshot / Marin Aničić



Ističe da mu nisu cilj nikakve ustavne promjene, jer je Ustav zajedno s predsjedničkim ovlastima dobro napisan, nego je u pitanju njegova kvalitetna provedba. Ne patim od nekakve čvrste političke ruke, Hrvatska je parlamentarna demokracija i to treba poštivati, poručuje Simonić, a na pitanja poput preseljenja predsjedničke rezidencije s Pantovčaka u Visoku ulicu, kaže, ne želi ni odgovarati. To je sve potpuno nebitno, poručuje.


– Prije trideset godina Hrvatska je bila na 85 posto prosječne stope razvijenosti EU. Danas Hrvatska ne dostiže ni 60 posto europskog prosjeka. Danas smo na europskom dnu. To se mora promijeniti. Nije pitanje kako proširiti ustavne ovlasti nego kako ih razumno iskoristiti, naglasio je dr. Ante Simonić, posebno napominjući da mu je bitno što je kandidaturu objavio u svojoj Rijeci, gdje je uvijek profesionalno djelovao na Medicinskom fakultetu, gdje je bio i dekan. Također u Rijeci je u mladosti ostvario i uspješnu sportsku karijeru u veslanju, a potom je dio karijere proveo i kao diplomat u Kini, gdje i danas predaje na nizu sveučilišta.


– Brine me nezadovoljstvo građana u Hrvatskoj i spoznaja da su s pravom razočarani, te se stoga često odlučuju na iseljavanje iz Hrvatske. Ovlasti predsjednika mogu se bolje iskoristiti na dobrobit domovine, poručio je govoreći o svojim motivima za kandidaturu.