Dugoočekivani projekt

RICIKLETA Javni električni bicikli konačno stižu u Rijeku. Evo kako će sve skupa funkcionirati

Damir Cupać

Ilustracija Foto: R. BRMALJ

Ilustracija Foto: R. BRMALJ

Cijena sata vožnje bit će deset kuna. Izgrađena su četiri terminala, na Jadranskom trgu, kod Dvorane mladosti na Trsatu, na Sušačkom mostu i kod bazena na Kantridi, te je nabavljeno 28 bicikala



RIJEKA – Krajem veljače, nakon velike karnevalske povorke, trebao bi zaživjeti projekt javnih električnih bicikala »Ricikleta«, a cijena sata vožnje bit će deset kuna. Ukupna vrijednost projekta je oko 1,3 milijuna kuna i tim novcem izgrađena su četiri terminala: na Jadranskom trgu, kod Dvorane mladosti na Trsatu, na Sušačkom mostu i kod bazena na Kantridi, te je nabavljeno 28 bicikala.


– Završnu fazu projekta predstavlja implementacija sustava i ugradnja cjelovitog informatičkog rješenja koje omogućava iznajmljivanje e-bicikala od strane korisnika. Aktivnosti unutar ove faze odnose se na pribavljanje atesta za svu opremu, priključivanje terminala na elektroenergetsku mrežu, omogućavanje naplate i ugovaranje osiguranja sustava. Bilo je potrebno osmisliti i prepoznatljiv naziv sustava te je u Odjelu za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem kreirano ime Ricikleta kao spoj pridjeva riječka i imenice bicikleta, kao dijalektalnog oblika imenice bicikl(a). Grafički dizajn pilona i bicikala povjeren je potom dizajnerici Vesni Rožman. Navedeni dijelovi projekta realizirani su do kraja siječnja 2020. godine, a sustav bi trebao započeti s radom tijekom veljače.


U idućem razdoblju planira se ponovno uključivanje lokacije na Riječkom lukobranu u sustav čime će se povećati dostupnost ovoj usluzi na području gradskog središta, pojasnio je pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca. Održavanje i upravljanje sustavom tijekom 2020. godine ugovoreno je s tvrtkama koje su i isporučitelji opreme – Hrvatskom Telekomu i tvrtki ULJANIK TESU-ELEKTRONIKA. Sustav naplate osiguran je kroz poslovnu suradnju s tvrtkom GO2BIKE iz Pule.




– Projekt uvođenja sustava e-bicikala pokrenut je 2017. godine prijavom Grada Rijeke na javni poziv Fonda za razvoj turističke infrastrukture Ministarstva turizma, a temeljem prethodno izrađene Studije Uvođenje sustava e-bicikala u Rijeci. Uvođenjem sustava javnih bicikala daje se konkretan doprinos razvoju alternativnih oblika održive mobilnosti, odnosno implementira trend gradskog prometa nazvan mikromobilnost, odnosno korištenje električnih bicikala ili električnih romobila – skutera kao malih vozila za putovanja na kraćim udaljenostima, a budući da se prijevozno sredstvo koristi primjenom aplikacija, uvođenjem sustava potiče se i takozvana pametna mobilnost.


Prva i druga faza projekta obuhvatile su i opremanje terminala, stanica, e-bicikala pilonima i stalcima za e-bicikle na četiri lokacije te nabavu samih e-bicikala, a realizirane su u cijelosti u prosincu prošle godine. Na svim navedenim lokacijama također su izvedeni novi elektroenergetski priključci, a piloni su opremljeni i fotonaponskim ćelijama kao alternativnim oblikom napajanja. Po okončanju postupaka javne nabave i izvršenju pretpostavljenih radova u prosincu 2019. godine ostvareno je sufinanciranje od strane Ministarstva turizma u potpunom iznosu od 195.280 kuna, izjavio je Škunca.


Korištenje do najviše tri sata


Korištenje e-bicikala bit će moguće od 6 ujutro do 22 sata tijekom zimskog razdoblja, dok će se u ljetnom razdoblju, od 15. travnja do 15. listopada, predvidjeti dulji interval od šest do 23 sata. E-bicikl će se moći koristiti tri sata. Prvotno je bilo određeno da cijena sata korištenja bude 15 kuna, ali je ipak smanjena na 10 kuna. Za korištenje e-bicikla koristit će se aplikacija GO2BIKE.


RICIKLETU će moći koristiti svaka fizička punoljetna osoba koja je zasnovala najam putem QRPay koda.