Privlačenje investitora

REVITALIZACIJA MRTVIH KAPITALA Nekad zapušteni vojni objekti danas su zamašnjak života Klane

Andrej Petrak

Pogoni Grozdana Vučaka početkom godine preselili iz Viškova u Klanu / Foto Damir ŠKOMRLJ

Pogoni Grozdana Vučaka početkom godine preselili iz Viškova u Klanu / Foto Damir ŠKOMRLJ

Prodane su sve hale u Liscu, stradale prije deset godina u pijavici koja je pogodila to područje, te gotovo svi prostori u klanjskoj radnoj zoni i u njima novi vlasnici, uz podršku općinske vlasti, razvijaju vrlo uspješne poduzetničke priče



KLANA – Negdašnji zapušteni vojni objekti u Klani ovih dana prolaze ozbiljnu revitalizaciju. Postupke prodaje ovih objekata u klanjskoj radnoj zoni i na Liscu Općina Klana pokrenula je još prije nekoliko godina, u mandatu bivšeg načelnika Matije Laginje, a administracija načelnice Željke Šarčević Grgić operacionalizirala je ovaj posao do kraja. Danas su prodane sve hale u Liscu, stradale prije deset godina u pijavici koja je pogodila to područje, te gotovo svi prostori u klanjskoj radnoj zoni. U svim ovim halama novi vlasnici razvijaju svoje poduzetničke priče.


Neki su, poput tvrtke Arhimed, već počeli proizvodnju u novouređenim prostorima u radnoj zoni Klana, drugi svoje hale još uvijek obnavljaju i pred pokretanjem su posla i otvaranjem novih radnih mjesta u Klani. Jedini bivši vojni objekti koji još nemaju novu namjenu prostori su negdašnjih spavaonica u klanjskoj vojarni. No, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci razvija projekt preuređenja ovih objekata u dnevnu bolnicu, za što se priprema prijava na europske fondove. U svakom slučaju, u Općini Klana pripremili su potrebnu prostornu dokumentaciju, kako bi ovi objekti bili spremni i za drugu namjenu, poput hotela.


Ključ za razvoj


Prva uspješno realizirana investicija u napuštene vojne objekte u općini bila je ona obrta Arhimed u Radnoj zoni Klana, u čijim je pogonima radno mjesto našlo desetak radnika. Riječ je o jedinom obrtu u Hrvatskoj koji se bavi obradom aluminijskih profila i proizvodnjom aluminijske bravarije, poput bočno zakrivljenih zidnih stijena i druge specifične bravarije. Rezultat je to niza inovacija koje je vlasnik Grozdan Vučak razvijao tijekom svog dugogodišnjeg rada.




Općina Klana uvijek nas pita što je potrebno i kako nam mogu izaći u susret - Marinko Vukelić i načelnica Željka Šarčević Grgić / Foto Damir ŠKOMRLJ


Općina Klana uvijek nas pita što je potrebno i kako nam mogu izaći u susret – Marinko Vukelić i načelnica Željka Šarčević Grgić / Foto Damir ŠKOMRLJ



– Proizvodnju u Klani pokrenuli smo početkom godine, preselivši se iz Viškova. Trenutno u hali radi desetak radnika, dok još uvijek imamo mali dio proizvodnje u Jurdanima. Sveukupno imamo petnaestak radnika u čistoj proizvodnji, a nadamo se u budućnosti cijelu proizvodnju objediniti na klanjskoj lokaciji – objasnio je Dean Vučak.



Klanjska načelnica napominje da mnoge lokalne samouprave imaju problema sa stavljanjem bivših vojnih objekata u funkciju i zato im je izuzetno drago da su praktički sve takve objekte na svom području uspjeli prodati te da će u njima biti otvorena nova radna mjesta.


– Postupak prodaje zgrada počeo je još 2016. godine odlukom Općinskog vijeća. Prije prodaje angažirali smo geodeta, formirali čestice, isparcelizirali zemljište. Sve zgrade u radnoj zoni imaju uporabnu dozvolu, što se pokazalo kao naša velika prednost. Puno se zalažemo da svi objekti budu stavljeni u funkciju i uvijek nastojim pomoći poduzetnicima gdje možemo. Pomažemo oko potrebne papirologije i osiguravanja priključaka na infrastrukturu – napominje Željka Šarčević Grgić.



U blizini hale u kojoj već djeluje Arhimed drugi poduzetnici naveliko pripremaju početak rada. Okolne poslovne zgrade i dvorišta u radnoj zoni Klana prodane su građevinskom obrtu Kalun iz Rijeke, tvrtki Selvana d.o.o. iz Rijeke, kao i riječkoj tvrtki Biolinija d.o.o. Zamjenom nekretnina Općina je postala vlasnikom prostora bivše klesarije na Zatrepu, dok je Klesarija Klana dobila objekt skladišta koji se nalazi u dijelu bivše vojarne. Kupci su već ishodovali električne i vodne priključke te adaptiraju zgrade.


– Formiranjem radnih zona nastojimo pridonijeti razvoju proizvodnje i poduzetništva, potaknuti zapošljavanje osobito lokalnog stanovništva te zaustaviti propadanje već postojećih objekta. Na taj način dugoročno potičemo stvaranje poduzetničke klime te osiguravamo brži lokalni gospodarski razvoj – ističe načelnica Klane Željka Šarčević Grgić. Dodaje da kupci objekata dolaze većinom s područja grada Rijeke te su upravo oni dokaz da razvoj poduzetništva na području općine Klana tek slijedi.


– Cijena, blizina, objekti, infrastruktura… Sve su to prednosti našeg prostora, osobito u razvoju poduzetništva koji je nužan zbog zapošljavanja, a samim tim i utjecajem na povećanje kvalitete života našeg stanovništva. Riješeni imovinskopravni odnosi ključ su za razvoj. Niti jedan investitor neće ulagati u objekte s neriješenim papirima i tako ugrožavati svoju djelatnost – dodaje klanjska načelnica.


Susretljiva uprava


Kupci su pronađeni i za bivše hangare na Liscu, gdje će se u budućnosti razvijati gospodarska djelatnost. Ondje će raditi riječka tvrtka Canalis, koja se bavi servisnom djelatnošću, klanjska tvrtka Univerzal, s drvoprerađivačkom djelatnošću, te tvrtka Elektro Vukelić koja u Liscu prije kraja godine, nakon obnove hangara, namjerava pokrenuti proizvodnju elektro rasklopa. Vlasnik Elektro Vukelića, Marinko Vukelić, ističe da ih je na preseljenje na klanjsko područje potaknuo izuzetno susretljiv odnos lokalne samouprave, koja spremno surađuje s poduzetnicima u rješavanju bilo kakvih zapreka pri pokretanju posla.


– Općina Klana uvijek nas pita što je potrebno i kako nam mogu izaći u susret. Mogu reći da nas i moralno potiču na pokretanje posla. Hale smo kupili u ruševnom stanju, pokrenuli smo njihovu adaptaciju i obnovu, a lokalna samouprava sa svoje je strane već riješila javnu rasvjetu, a izrađuju se projekti dovođenja hidrantske i vodovodne mreže. Jako je bitno da lokalna samouprava ima puno sluha za nas koji smo došli i tek se trebamo snaći na ovom području te nam pomažu da sve bude spremno za pokretanje posla. Osim same lokalne samouprave, oduševljeni smo lokalnim ljudima iz Lisca koji su jako pristupačni, pokazuju veliku dobrodošlicu i također nam pružaju svaki oblik pomoći – objašnjava Marinko Vukelić.


Tvrtki Elektro Vukelić trebala je upravo ova površina hala za pokretanje proizvodnje elektro rasklopa, čime će proširiti i kompletirati svoje poslovanje usmjereno na elektro radove. Uz proizvodne prostore, u hali će biti smješteni i kancelarijski prostori. Tvrtka trenutno zapošljava 19 ljudi, a početkom proizvodnje u Liscu planiraju zaposliti još osam radnika.


– Imamo još puno planova za ovaj prostor, no o tome ćemo pred realizaciju – najavljuje Marinko Vukelić.