Slučaj djevojčice oboljele od Battenove bolesti

RAVNATELJ KBC-a RIJEKA Nadia će dobiti lijek! Liječenje trogodišnje djevojčice je opravdano

Hina

Davor Štimac / Snimio Vedran KARUZA

Davor Štimac / Snimio Vedran KARUZA

"U tijeku je sjednica Povjerenstva za lijekove KBC Rijeka, povjerenstvo je zaključilo da je liječene opravdano. Pokrenut ćemo interventni uvoz i vjerujemo da ćemo u najkraćem vremenskom roku započeti s liječenjem pacijentice. Za 15 do 20 dana, dok se riješi interventni uvoz, počinjemo s liječenjem", kazao je ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac



Trogodišnja djevojčica iz Pule, Nadia, boluje od Battenove bolesti, mutacije gena zbog koje dolazi do nedostatka enzima odgovornog za izbacivanje štetnih molekula iz središnjeg živčanog sustava.


Posljedica toga su epileptični napadaji, gubitak motoričkih funkcija, vida i mentalnih sposobnosti. Djevojčici je hitno potrebna terapija.


Povjerenstvo za lijekove Kliničkog bolničkog centra (KBC) Rijeka odlučilo je u srijedu da je liječenje trogodišnje djevojčice iz Pule opravdano, potvrdila je Hini predsjednica Povjerenstva Vera Vlahović-Palčevski, a ravnatelj riječkog KBC-a Davor Štimac najavio je hitni postupak nabavke tog vrlo skupog lijeka. 




“U tijeku je sjednica Povjerenstva za lijekove KBC Rijeka, povjerenstvo je zaključilo da je liječene opravdano. Pokrenut ćemo interventni uvoz i vjerujemo da ćemo u najkraćem vremenskom roku započeti s liječenjem pacijentice. Za 15 do 20 dana, dok se riješi interventni uvoz, počinjemo s liječenjem”, kazao je Davor Štimac, ravnatelj KBC-a Rijeka, javlja televizija N1.


Nabavka lijeka za sad će se financirati iz vlastitih izvora KBC-a, a nakon toga će riječki KBC zatražiti pokrivanje troškova.


Ravnatelj riječkog KBC-a Štimac je rekao da je cijena lijeka potrebnog za jednogodišnju upotrebu oko četiri milijuna kuna.


Podsjetimo, ranije danas ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako postoji mogućnost da se riješi pitanje lijeka za djevojčicu Nadiju iz Pule koja boluje od rijetke bolesti živčanog sustava, no o tome treba odlučiti struka.


“Postoji mogućnost, međutim, postupak odobravanja skupih lijekova je u nadležnosti HZZO-a i Povjerenstva za lijekove i bit će riješeno kao što su i svi drugi lijekovi”, rekao je Kujundžić uoči užeg kabineta Vlade dodavši kako u takvim slučajevima novac nikad nije upitan ako se ispune kriteriji.


“Ne prejudiciram, dobit će lijek kada Povjerenstvo zaključi da treba, odnosno kada struka zaključi”, kazao je.