Otvorena gradilišta

RADI SE NA SVE STRANE Tijekom ljeta radovi na čak četrdeset školskih zgrada u PGŽ-u

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Riječ je o investicijskom održavanju 40 objekata školstva, od čega je 19 osnovnih škola, 17 srednjih škola i 4 učenička doma. Županija je za izvođenje radova provela 10 postupaka nabave, a neki od tih radova, kao što je izmjena vanjske stolarije, već su gotovi, kaže pročelnica Edita Stilin



Tijekom ljeta Primorsko-goranska će županija otvoriti čak 53 gradilišta na objektima odgoja i obrazovanja čiji je osnivač, a prema riječima pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edite Stilin dio gradilišta već je otvoren, dok su na pojedinim objektima radovi i okončani. Najveći broj tih radova odnosi se na investicijsko održavanje koje podrazumijeva sanaciju centralnog grijanja, sanitarnih čvorova, izmjenu vanjske stolarije, sanaciju krovova, uređenje unutarašnjih prostora, kao i vanjskih prostora, sanaciju fasada i pročelja te elektroinstalacija. U toj skupini radova je i sanacija lifta u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića, a za ukupno 40 objekata i popravke na njima izdvojit će se nešto više od četiri milijuna kuna.



Građevinska dozvola za sportsku dvoranu Medicinske škole 


Za izradu projektne dokumentacije Županija je ove godine izdvojila oko dva milijuna kuna, a u planu su tri nova projekta. Riječ je o izgradnji nove školske sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci za koju je izrađena projektna dokumentacija predana na ishođenje građevinske dozvole. Projektantska cijena investicije iznosit će 8 milijuna kuna što će Županija u potpunosti sama financirati. Izgradnja nove zgrade osnovne škole na području Marinića, koju Primorsko-goranska županija realizira u suradnji s Općinom Viškovo također je jedan od projekata u pripremi. Nositelj projekta je Općina Viškovo, a do sada je izrađen idejni projekt te je proveden postupak javne nabave za usluge izrade glavnog projekta koji će Županija, do kraja ove godine sufinancirati s pola milijuna kuna. Županije je provela i postupak nabave usluge izrade idejnog rješenja, idejnog projekta i glavnog projekta dogradnje i rekonstrukcije OŠ Ivana Rabljanina Rab radi prelaska u jednu smjenu i osiguranje prostora za srednju školu. Početkom iduće godine očekuje se ishođenje građevinske dozvole, a za projektiranje će se izdvojiti 250 tisuća kuna.





– Tijekom ljeta izvodit će se radovi na investicijskom održavanju 40 objekata školstva, od čega je 19 osnovnih škola, 17 srednjih škola i 4 učenička doma. Županija je za izvođenje radova provela 10 postupaka nabave, a neki od tih radova kao što je izmjena vanjske stolarije već su gotovi, kaže Stilin.


Kombi za OŠ Skrad


U tijeku je i priprema nabave za kombi vozilo za OŠ Skrad vrijednosti 200 tisuća kuna, a po provedenim postupcima nabave sklopljeni su ugovori o nabavi opreme kao što je školski namještaj, računalna i ostala oprema za potrebe 11 osnovnih i 22 srednje škole kojima je Županija osnivač ukupne vrijednosti 727 tisuća kuna. Ljetni radovi na investicijskom održavanju i nabavka opreme tek su dio onoga što se na školskim objektima radi, jer pročelnica navodi da će se za investicijsko, ali i kapitalno ulaganje ove godine ukupno izdvojiti 17 milijuna kuna, a dodaju li se tome radovi na energetskoj obnovi osam školskih objekata Županija će ukupno izdvojiti 50 milijuna kuna.


Jedan od tih kapitalnih projekata koji se nalazi u završnoj fazi je rekonstrukcija OŠ Fran Krsto Frankopan Krk – Područna škola Punat s dogradnjom školske sportske dvorane.


– Izvode se i radovi na uređenju okoliša, a u tijeku je i provedba postupaka javne nabave školskog namještaja i računalne opreme. Planirano je da školska zgrada i dvorana budu spremne za upotrebu na jesen, a ukupan iznos investicije iznosi 25 milijuna kuna, od čega Županija sufinancira 5,5 milijuna kuna, najavljuje Stilin.U završnoj fazi je i izgradnja školske sportske dvorane Osnovne škole Hreljin koja bi također početkom nove školske godine trebala biti u funkciji. Nositelj investicije je Grad Bakar, a Županija će sufinancirati opremanje novoizgrađene školske sportske dvorane s iznosom od milijun kuna. S 3,5 milijuna kuna sufinancira se dogradnja novog krila postojeće građevine u OŠ Čavle u kojem će se smjestiti 8 novih učionica razredne nastave, a radovi »teški« ukupno 13,2 milijuna kuna trebali bi biti gotovi do kraja ove godine.

Dogradnja OŠ Jelenje


Kao novi projekt u kojem financijski sudjeluje Primorsko-goranska županija pročelnica izdvaja rekonstrukciju i dogradnju OŠ Jelenje Dražice u Dražicama s izgradnjom školske sportske dvorane. Projekt se realizira u suradnji s Općinom Jelenje, a izradu cjelokupne projektne dokumentacije financirala je Županija s iznosom od oko 620 tisuća kuna.


– Temeljem projektne dokumentacije, ishođene građevinske dozvole i izrađenog investicijskog elaborata do kraja godine planira se provesti postupak javne nabave izvođenja radova i usluga stručnog nadzora, kako bi radovi mogli započeti početkom iduće godine. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 33,5 milijuna kuna, a Županija provedbu projekta planira sufinancirati s udjelom od 60 posto, zaključuje pročelnica.